Dienstag, 27. Oktober 2009

BEBA NA ČIJEM SE TIJELU POJAVLJUJU STIHOVI IZ KURANA ULIVA NADU STANOVNIŠTVU PROBLEMATIČNOG JUGA RUSIJE

Čudo u namučenom Dagestanu

Reuters, London - BEBA NA ČIJEM SE TIJELU POJAVLJUJU STIHOVI IZ KURANA ULIVA NADU STANOVNIŠTVU PROBLEMATIČNOG JUGA RUSIJE



Kizljar, Rusija – “Čudo” beba je pružila neku vrstu mistične nade ljudima na krajnjem muslimanskom jugu Rusije koji su sve više očajni suočeni sa islamističkim nasiljem.
Od pogrbljenih baka do djece u školi, stotine hodočasnika okupile su se ove nedjelje po jarkom suncu kako bi vidjeli devetomjesečnu bebu Alija Jakubova, na čijem se tijelu, kako oni tvrde, svakog dana pojavljuju stihovi iz Kurana i nakon par dana izblijede.
Roskaste boje i visok nekoliko centimetara, stih iz Kurana “budi zahvalan Alahu” pojavio se prošle nedjelje na desnoj nozi novorođenčeta u jasno čitljivom arapskom pismu, kazali su vjerski lideri. Strani novinari su kasnije vidjeli samo jedno slovo jer je ostatak nestao.

“Činjenica da se ovo čudo dogodilo ovdje je znak da preuzmemo stvar u svoje ruke i pomognemo našoj braći i sestrama da pronađu mir”, kazao je Sagid Murtazalijev, šef regiona Kizljar koji se nalazi oko 150 kilometara sjeverno od Mahačkale, prijestonice Dagestana na Kaspijskom moru.
“Ne smijemo zaboraviti da se ovdje vodi rat”, kazao je on muslimanskim liderima koji su pozvali novinare da budu svjedoci onoga što nazivaju nesumnjivim znakom od Boga.
Vjeruje se da islam u Rusiji potiče iz etnički bogatog Dagestana, gdje tri miliona ljudi govori preko 30 jezika i čiji se antički zidinama ograđeni grad Derbent smatra najstarijim u Rusiji.

Niz nedavnih samoubilačkih i oružanih napada na policiju i bezbjednosne snage u Dagestanu, Ingušetiji i susjednoj Čečeniji, gdje je Rusija vodila dva rata, uzdrmali su par godina relativnog mira na Sjevernom Kavkazu.
Lokalni lideri su kazali predsjedniku Dmitriju Medvedevu da se bore kako bi suzbili islamističku pobunu koja je preplavila sve sfere društva na Sjevernom Kavkazu – regionu nazvanom po planinama Kavkaz koje dijele Rusiju od strateški važnih Gruzije i Azerbejdžana, gdje naftovodi i gasovodi idu za Zapad.
Do 2 000 hodočasnika od oko 20 miliona muslimana koliko ih ima među ruskim stanovništvom dolazi dnevno kako bi vidjeli mirnu plavooku bebu...


CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen