Sonntag, 25. Oktober 2009

INTERVJU: Rambo Amadeus: Sinovi su bolji od mene

Rambo Amadeus: Sinovi su bolji od mene

Multimedijalni umetnik Antonije Pušić, alijas Rambo Amadeus, duhovito i potpuno iskreno govori o svojoj karijeri, braku, o tome koliko je teško biti otac trojice sinova i kako se izvukao iz dužničkih odnosa.



Četrdesetšestogodišnji multimedijalni umetnik Antonije Pušić, koji nastupa pod duhovitim nadimkom Rambo Amadeus, jedna je od malobrojnih poznatih ličnosti s naših prostora koja se ne može svrstati u kalupe jedne profesije jer njegova kreativnost prevazilazi okvire čak nekoliko umetničkih kategorija. Tokom osnovne škole završio je i šest razreda niže muzičke škole za klavir, koju je potom napustio. Sebe ipak najčešće predstavlja kao muzičara, medijskog manipulanta i pesnika, a diplomirao je na PMF- u, na odseku za turizam. Uspešno se bavio i jedriličarstvom, bio je reprezentativac i omladinski prvak Jugoslavije, a osam puta i prvak Crne Gore. Sklonost ka pevanju i komponovanju, otkrio je još u prvom razredu gimnazije i 1979. godine počinje da svira u džez-pank grupi Radioaktivni otpad, a dve godine kasnije osnovao je bend Tri Brus Lija u Titogradu. Na studije u Beograd dolazi 1985. godine, a prvi nastup u srpskoj prestonici imao je na Biciklijadi koja se održavala na Adi Ciganliji. U rok muzici pojavljuje se 1988. godine debi albumom O tugo jesenja, a u javnosti se često predstavljao kao Nagib Fazlić Nagon, rudar koji je snimio ploču. U ekskluzivnom intervjuu za Story, neposredno pred nastup u KST-u 22. oktobra, Rambo Amadeus otvoreno govori o sebi, svojoj profesiji, braku sa suprugom Karin, kao i odrastanju sinova Ilije, Petra i Marka Antonija.

Story: Osećate li se trenutno više kao muzičar, pesnik, glumac ili medijski manipulant?
- Najviše se osećam kao pater familias, čovek odgovoran za porodicu, pa onda s malo više žara radim poslove koji su bolje plaćeni: konsalting u turizmu, ugostiteljstvu, šou-biznisu i marketingu. Pesnik, glumac, filozof - sve to zapravo sada igra samo u moje slobodno vreme. Mislim da bi bilo vrlo neozbiljno da gledam u zvezde i pišem pesme, dok se kod kuće gomilaju računi. Muškarac u meni ne dozvoljava tako ponižavajuću situaciju.

Story: A muzika?
- Naravno, muzika je i dalje ta koja spaja hobi i profesiju. Moji koncerti ljudima postaju vremenom sve zanimljiviji. Mlađa generacija je sita tupavih sadržaja koje im se serviraju pa sve radije postaju moja publika, tako da dobar deo prihoda ostvarujem i muzikom, svojom prvom ljubavlju. Čista sreća, rekao bih, a možda mi je i Bog pomogao, iz čiste zajebancije.

Story: U SKC- u ste, pre više od dvadeset godina, osmislili performans Uspavanka za revoluciju, koji ste izveli sa dvadeset usisivača. Nedavno ste nešto slično priredili u galeriji New Moment. Jeste li ovim poslednjim performansom želeli da uspavate ili probudite neke ideale u društvu u kojem živimo?
- Performans u New Momentu nema nikakvu simboliku. Samo se u firmi koja prodaje belu tehniku pojavio kadar školovan u inostranstvu, sa senzibilitetom za moderan marketing. Dakle, reč je o čistom advertajzingu - posao urađen za brend Elektrolux, na obostrano zadovoljstvo.

Story: Odakle crpete inspiraciju za uvek drugačije nastupe u javnosti?
- Nije to inspiracija, već zanat, kao i svaki drugi. Treba poznavati finese medijskog zanata, to se uči, isto kao što učite da lovite ribu ili ređate cigle.

Story: Zbog čega ste za predstojeći koncert 22. oktobra izabrali baš KST?
- Poslednjih nekoliko nastupa u Beogradu bilo je u okviru velikih manifestacija, na velikim binama, gde je bilo strogo ograničeno trajanje, početak i kraj nastupa. Beograd nema mnogo klubova gde može da se napravi prava klupska svirka, koja bi bila kontrapunkt nastupu na velikom stejdžu. KST je jedan od njih: drži tradiciju, neguje kvalitetan zvuk, ima jeftino pivo, nema kurvi, kriminalaca, siledžija i narodnjaka. Naravno, jasno je da je prostor premali, ali ponekad svoju popularnost doživljavam kao veliki teret, na ovaj način to breme popularnosti malo skinem s leđa pa se onda osetim lakši, slobodniji i mlađi.

Story: Za one koji ne uspeju sada da nabave kartu, otkrijte nam hoćete li uskoro ponovo nastupati u Beogradu?
- Napokon sam opet zadovoljan kako mi bend zvuči...

CEO INTERVJU OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen