Donnerstag, 29. Oktober 2009

Kablovska televizija - Srbija ostaje bez HRT-a

Kablovska televizija - Srbija ostaje bez HRT-a


Beograd - Republička radiodifuzna agencija najavljuje zabranu emitovanja TV programa iz regiona. Srbija ostaje bez HRT-a, saznaje "Danas".

Zbog neregulisanih autorskih prava mnoge TV stanice iz regiona mogle bi biti isključene iz kablovskog sistema, pa bi uskoro moglo da se dogodi da se na teritoriji Srbije više ne vide programi Hrvatske radio-televizije, HRT1 i HRT2, TV Nova i RTL i programi iz Bosne i Hercegovine, BN i OBN, i TV Atlas iz Crne Gore, kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije.

On objašnjava da se u kablovskom sistemu u našoj zemlji emituju programi koji nemaju kupljena autorska prava za Srbiju, pa je neophodno u što kraćem roku doneti pravilnik kojim će se to regulisati.

Prema njegovim rečima, pravilnik, kojim bi bio definisan položaj svih programa u kablovskom distributivnom sistemu, verovatno će biti donet na jednoj od sednica RRA u novembru.

- 'Reagovaćemo u veoma kratkom roku i u saradnji sa kablovskim emiterima doći ćemo do rešenja ovakve situacije, koja je vrlo sporna. Takvi programi moraju biti isključeni iz svih kablovskih sistema. Ne postoji prelazno rešenje', rekao je Karadžić.

On međutim i napominje da ne postoji problem ni sa jednom TV stanicom kada je reč o programima koji nisu licencni i da se takav program, inače, uglavnom emituje preko satelita.

Ipak, satelitski program HRT-a, koji emituje samo sopstvenu proizvodnju, nije ni u jednom kablovskom sistemu u Srbiji.

- 'U ovom trenutku postoji još sličnih problema sa programima koji su prisutni u kablu. Imamo programe koji se emituju recimo iz Mađarske, kao što je Sportklub, sinhronizovani su na srpski jezik i imaju domaće reklame. Pravilnikom koji ćemo doneti moramo i tu da reagujemo, da ne bismo došli u situaciju da jedna pravila reklamiranja važe za domaće emitere, a da za nekog iz Mađarske koji se ovde nesmetano vidi ta pravila ne važe', kaže Karadžić.

On dodaje da prilikom regulisanja ove oblasti moraju da se poštuju i međunarodna dokumenta, kao što su Sporazum o prekograničnoj televiziji koji je ratifikovala Skupština Srbije i Direktiva o audio-vizuelnim komunikacijama koja još nije ratifikovana...


CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen