Dienstag, 17. November 2009

Barak Obama posetio Kinu

Barak Obama u poseti Kini

Šangaj - Američki predsednik Barak Obama izjavio u Šangaju da je sloboda izražavanja univerzalno pravo koje bi trebalo da bude svima dostupno.

U nastavku prve posete Kini, Obama boravi u Pekingu, gde će razgovarati sa najvišim kineskim zvaničnicima. Prethodno se šef Bele kuće tokom posete Šangaju obratio kineskim studentima i poručio da su građanska prava i slobode univerzalna vrednost i da na njih ima pravo svaki čovek.

- 'Vašington ne pokušava da suzbije ekonomski rast Kine, ali bi trgovina između dve supersile morala da bude uravnoteženija' - to je bila glavna poruka Obame u susretima sa kineskim zvaničnicima.

Uz pohvale za spremnost da bude otvorenija za globalnu saradnju i politiku koja je iz bede izvukla stotine miliona ljudi, predsednik SAD Barak Obama pozvao je zvanični Peking da prihvati neke univerzalne vrednosti.

- "Mi ne želimo da namećemo bilo koji sistem upravljanja drugim državama. Ali ne verujemo ni da principi za koje se zalažemo važe samo za našu zemlju. Verujemo da su sloboda izražavanja i verske slobode neometan pristup informacijama i učešće u političkom životu, univerzalne vrednosti”, poručio je Obama.
- “One moraju biti dostupne svim ljudima, etničkim i verskim manjinama, bez obzira da li žive u Kini, Sjedinjenim Državama, ili nekoj drugoj zemlji", smatra on.

Američki predsednik govorio je i o značaju slobodnog korišćenja Interneta, što ima posebno značenje s obzirom na to da Kina važi za zemlju sa najstrožom kontrolom korišćenja Internet sadržaja.
Obama ipak nije propustio priliku i da naglasi da nema tog svetskog problema koji može da bude rešen bez američko-kineske saradnje: od borbe protiv klimatskih promena do bezbednosti.

Student Sun Vei zadovoljan je susretom sa američkim predsednikom.

- "Mislim da je ovaj sastanak bio veoma uspešan. Predsednik nije govorio samo o kinesko-američkim odnosima, već je pomenuo i teme koje se tiču života mladih ljudi, ostavio je dobar utisak na mene", rekao je Vei.

Nacionalna televizija nije prenosila Obamino obraćanje studentima u Šangaju. Emitovala ga je lokalna TV stanica.
Posle posete Šangaju kao finansijskom centru Kine, dolazi glavni deo Obamine posete Kini - razgovori u Pekingu.
Na aerodromu u glavnom gradu, gostu iz Vašingtona priređen je svečani doček.

Očekuje se da će neuravnotežena trgovina biti težište njegovih susreta sa čelnim figurama kineskog političkog vrha - predsednikom Hu Đintaom, premijerom Ven Đijabaom.
U sferi ekonomije, Vašington nastoji da smanji trgovinski deficit sa Kinom. Količina kineske robe koju Amerika uveze mnogo je veća od američkih proizvoda koji dospeju na kinesko tržište.
Pored toga, dvojica državnika razgovaraće o klimatskim promenama i nuklearnom programu Irana i Severne Koreje.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen