Freitag, 20. November 2009

Beli luk i kiseli kupus: Prva linija fronta protiv svinjskog gripa A H1N1

Beli luk i kiseli kupus: Prva linija fronta protiv svinjskog gripa!

U Srbiji svakodnevno raste broj obelelih od svinjskog gripa, kojih prema najnovijim podacima, ima 167. Epidemiolozi se slažu da nema mesta za paniku, ali i da je poslednji trenutak da primenimo preventivne mere. A najbolja rešenja su nam na dohvat ruke - u kuhinji!

Zimnica-riznica
E, pa sad možemo samo da podsetimo čime su su lečili naši mudri preci i koji su to tradicionalni "lekovi" iz dobre, stare kuhinje i ostave. Naime, riznica vitamina, minerala, antioksidansa koji jačaju vitalnost organizma nalazi se upravo u domaćoj zimnici.
Namirnice kojima možemo da prkosimo naletu svinjskog - meksičkog gripa, svakako su beli i crni luk, cvekla, kiseli kupus, turšija, kisele paprike, limunada, domaća pileća supa, ali i kuvano crno vino i rakija, naravno u malim količinama.

Beli luk prirodni antiseptik



Beli luk se kao kultura uzgaja duže od 4. 000 godina, a poreklo vodi iz Srednje Azije. Poseduje mnoga lekovita svojstva, jer je prirodni antiseptik i antibiotik. Danas je mnogobrojnim naučnim istraživanjima potvrđena njegova lekovitost, koja je u narodnoj medicini odavno poznata. Beli luk razgrađije masnoće, usporava razvoj bakterija, uništava viruse, pa se koristi za lečenje prehlade, protiv različitih virusa, gljivičnih obolenja, crevnih infekcija, a smanjuje i nivo holesterola u krvi.
Takođe, rezultati istražavanja su pokazili da svakodnevno konzumiranje od 3 do 25 grama belog luka rizik od kancera creva smanjuje za oko 75 odsto, a kako ima citostatičko dejstvo uništva ćelije tumora leukemije.


Protiv lošeg mirisa
Stručnjaci preporučuju od dva do pet grama svežeg belog luka u ishrani, a neugodan miris se ublažava šoljom mleka pred spavanje i ujutru kada ustanete. Takođe i uzimanjem listića mente ili peršuna, kao i grickanjem nekoliko zrna kafe.
Kako preventiva protiv širenja svinjskog gripa podrazumeva izbegavanje poljubaca, pa i ako pomalo mirišete na beli luk drugi neće primetiti, jer dok traje period zaraze zaboravite na poljupce.

Protiv starenja
Interesatno je i da beli luk usporava starenje organizma i pomaže u očuvanju mladosti ćelija. Upečatljiv je primer Sofije Loren koja je otkrila da je njen recept...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen