Donnerstag, 26. November 2009

„Delta city“ nije na prodaju! Beograd

INTERVJU - Jelena Krstović „Delta holding”
„Delta“ nije na prodaju!

Miroslav Mišković i „Delta“ bili su najveća enigma u Srbiji zahvaćenoj ekonomskom krizom. Ništa čudno, s obzirom na veličinu imperije najbogatijeg Srbina, veliki broj zaposlenih, ali i silne firme koje zavise od poslovanja s lancem „Delta maksi“.

U javnosti se spekulisalo da će „Delta“ biti prva žrtva krize u Srbiji, da slede otpuštanja, a pričalo se i da će Mišković prodati kompaniju. Jelena Krstović, direktor korporativnih komunikacija „Delte“, ističe da se nikad nije razmišljalo o prodaji i poručuje da je „Delta“ već izašla iz krize.
- „Delta“ je, kao i sve kompanije, osetila udar krize, a 2009. je bila jedna od najtežih godina od nastanka. Međutim, najgore je iza nas, preduzete mere su dale rezultate i od početka oktobra ponovo smo u razvojnom ciklusu. Nastavljamo investicije, već u decembru otvaramo dva „Tempa“, u Užicu i Kraljevu, dok će gradnja „Delta parka“ u Kragujevcu započeti ovih dana. Reč je o maloprodajnom konceptu kakav još ne postoji u Srbiji.
- U javnosti se pominjalo i da Miroslav Mišković planira da proda „Deltu“, nabrajani su i potencijalni kupci?
- Ne, „Delta holding“ nije na prodaju. Imali smo razgovore sa najvećim svetskim bankama i investicionim fondovima, između ostalog, i u vezi s finansijskim partnerstvom. Želimo tako da pospešimo dalji razvoj i osvajanje novih, inostranih tržišta. O prodavanju „Delta maksija“ nije bilo reči i bez obzira na buduće poslovne poteze, „Maksi“ će definitivno ostati nacionalni brend.
- Kakva je situacija sa probojem na slovenačko i hrvatsko tržište, slučajevima „Stožice“ i „Vupik“?
- Iskustvo koje se, nažalost, stalno iznova potvrđuje kaže da u tim zemljama javnost nije naklonjena ulasku srpskog kapitala, dok je u Srbiji situacija dijametralno suprotna...
- U Sloveniji vam, izgleda, ne daju da se vratite u igru, a Hrvati su vas dočekali na nož, naglašavajući da je u sklopu „Vupika“ i Ovčara, mesto na kojem su počinjeni ratni zločini?
- U projektu „Stožice“, slovenački partneri su, uprkos ugovoru s „Deltom“ i uplaćenom prvom delu finansijskog aranžmana, požurili da nađu drugog partnera. U privatizaciji „Vupika“ još jednom smo videli kako izgleda reakcija, ne na kupovinu hrvatske firme, već na činjenicu da smo tek otkupili konkursnu dokumentaciju. To je, nažalost, tako. Dok se mi rukovodimo isključivo poslovnim interesima, to očito nije slučaj u Sloveniji i Hrvatskoj jer se politički, pa i istorijski razlozi, stavljaju iznad ekonomskih.
- Da li imate podršku države za nastup na tržištima okolnih zemalja?
- Na sva ino tržišta, Crnu Goru, BiH, Bugarsku, Albaniju, „Delta“ je ulazila samostalno i osvajala prostor i za druge srpske firme, naše partnere i dobavljače. Sigurno bi taj prodor bio snažniji da je imao podršku države i da je bio deo neke šire nacionalne strategije.
- Opstanak i poslovanje velikog broja malih firmi, proizvođača i dobavljača, zavisi od trgovinskog lanca „Delta maksi“. Mnogi su se žalili na neredovno plaćanje...
- Globalna nelikvidnost u jednom trenutku nije mimoišla ni „Delta maksi“. Međutim, od jula ove godine situacija je stabilizovana i plaćanje se obavlja u rokovima. Za naše partnere saradnja sa „Maksijem“ i dalje je siguran i najisplativiji posao.

Nema spora s Matićem, gradimo na Autokomandi
Kako planirate da rešite problem sa zemljištem na Autokomandi i spor sa gospodinom Matićem i firmom MPC? Da li će „Delta“ graditi najavljeni šoping-mol?
- Ne postoji nikakav spor oko Autokomande. „Delta Real Estate“ je vlasnik lokacije na kojoj će graditi planirani šoping-mol. Susedne lokacije nisu nikakva prepreka tom projektu.

Nismo zainteresovani za Zvezdu
- Je li „Delta“ zainteresovana da uđe u privatizaciju FK Crvena zvezda, s obzirom na to da je već učestvovala u upravljanju i sponzorisanju kluba?
- Ne, kompanija ni pod kojim uslovima nije zainteresovana za vlasnički ulazak u sport, pa ni u Fudbalski klub Crvena zvezda.
Posao u Albaniji ide odlično
- „Delta“ je ušla u Albaniju, a nedavno ste dobili i „halal sertifikat“, je li to znak da se poslovno okrećete muslimanskim zemljama?
- I u ovom slučaju naši interesi su isključivo ekonomski, tu nema političkih, a posebno ne verskih predubeđenja. Posao u Albaniji se razvija dobro i tom činjenicom smo vrlo zadovoljni.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen