Donnerstag, 26. November 2009

Domaci film: MEDENI MESEC (Honeymoons) 2009

Nedosanjani snovi

Domaci film: MEDENI MESEC (Honeymoons) 2009



BEOGRAD - Novi film reditelja Gorana Paskaljevića "Medeni mesec", snimljen u srpsko-albanskoj koprodukciji, premijerno je prikazan sinoć u Beogradu u velikoj dvorani "Sava centra". Publika je srdačnim aplauzom pozdravila mnogobrojnu ekipu filma, na čelu sa autorom. Zajedno sa Nebojšom Milovanovićem, Jelenom Trkuljom, Lazarom Ristovskim i drugim srpskim glumcima, posle projekcije su se poklonili i albanski glumci Josef Široka i Jilka Mujo.

Široka je ovom prilikom predao Paskaljeviću nagradu "Zlatni klas", koju je film "Medeni mesec" nedavno osvojio na međunarodnom festivalu u Valjadolidu. Mladi glumac rekao je, na engleskom jeziku, da je tu nagradu na festivalu u Španiji primio albanski koscenarista i koproducent ovog filma Genc Permeti, a da je on sada doneo poklon iz Tirane u Beograd.
Primajući statuetu reditelj, koscenarista i koproducent Paskaljević zahvalio je velikoj ekipi svojih saradnika koji su došli na premijeru. "Mnogi su tu u sali, nisu svi ni izašli na pozornicu. Želeli smo da sve bude spontano, bez posebne pompe", rekao je on.
Film "Medeni mesec" je drama iz savremenog života i prikazuje dva mlada bračna para - iz Srbije i iz Albanije, koji iz različitih razloga pokušavaju da odu u Evropu. Mada imaju vize, nailaze na probleme - albanski par na ulazu u Italiju, a srpski na mađarskoj granici, gde su tretirani kao građani drugog reda. Paskaljević je u razgovoru sa novinarima uoči premijere izjavio da film ukazuje na predrasude Evropske unije "koja nije spremna da nam otvori vrata". U pozadini porodičnih drama u obe priče prikazuju se dosta slične društvene prilike, opterećene problemima tranzicije i aktuelne političke situacije, uključujući problem Kosova.
"Medeni mesec" će videti i publika u Albaniji, na otvaranju međunarodnog festivala u Tirani 27. novembra. Svetska premijera bila je ove jeseni u Veneciji, a zatim je film započeo uspešnu festivalsku turneju. Pored priznanja u Valjadolidu, prošle nedelje je osvojio nagradu publike na festivalu u Solunu. U Beogradu će se od 26. novembra...


CEO TEKST OVDE

Režija Goran Paskaljević
Scenario Goran Paskaljević, Genc Permeti
Uloge Lazar Ristovski, Petar Božović, Mira Banjac, Nebojša Milovanović, Jelena Trkulja
Žanr drama
Godina 2009
Trajanje 95
Zemlja Srbija, Albanija, Italija
Jezik srpski, albanski, italijanski

OVDE NEMA DOWNLOAD ili STREAM FILMA, samo sinopsis tj informacije o filmu!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen