Samstag, 14. November 2009

Evropski parlament za ukidanje viza

Evropski parlament za ukidanje viza


Evropski parlament usvojio je rezoluciju o ukidanju evropskih viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, počev od 19. decembra.

Za predlog rezolucije koju je predstavila izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon glasala je velika većina poslanika.

"Srbija, Crna Gora i Makedonija ispunjavaju sve uslove za ukidanje viza", navodi se u deklaraciji iz izveštaja koju je Tanja Fajon pročitala pre glasanja i dodaje da Parlament predlaže ukidanje viza od 19. decembra.

Usvojena preporuka biće upućena ministrima unutrašnjih poslova članica EU koji bi trebalo da donesu konačnu odluku o tome, najverovatnije na sednici 30. novembra.

U deklaraciji se dodaje i da bi vize trebalo da budu ukinute i preostalim dvema državama Zapadnog Balkana, Bosni i Hercegovini i Albaniji, "što je pre moguće", odnosno čim ispune sve uslove iz mape puta.

Glasanju je prethodila rasprava, na kojoj je sinoć potpredsednik Evropske komisije Žak Baro izjavio da Evropska komisija u potpunosti podržava ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, što će "imati snažan politički uticaj u regionu" i ocenio da se radi o "istorijskoj odluci".

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je prisustvovao zasedanju, izjavio je da odluka Evropskog parlamenta veliki dan za evropske integracije zemlje, na koji se čekalo više od 18 godina. "Ovo je poslednji korak koji je bio nužan do konačne odluke, 30. novembra", istakao je Đelić.

Posle usvajanja predloga u Evropskom parlamentu, naglasio je Đelić, može se reći da je Srbija na pragu uvođenja belog šengena od 19. decembra.

Poslanici Evropskog parlamenta, među kojima je njih 550 ili 86 odsto glasalo za viznu liberalizaciju, usvajanje odluke popratili su velikim aplauzom.

Ovaj topli aplauz pokazuje da skoro cela Evropa podržava viznu liberalizaciju za našu zemlju, rekao je Đelić i istakao da je to "veliki uspeh naših gradjana i ja im čestitam na tome".

Od 638 poslanika, koliko je glasalo, za ukidanje šengenskih viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji izjasnilo se njih 550, dok je protiv bio 51 i uzdržanih 37.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen