Montag, 23. November 2009

Ilegalno preko granice u EU za 1.000 evra

Preko crte za 1.000 evra

Granični prelaz Horgoš

SUBOTICA - Regionalni centar Granične policije Subotica prošle godine je osujetio 465 osoba pri pokušaju ilegalnog prelaska državne granice između Srbije i Mađarske. U zemlje Evropske unije prelaskom preko „zelene linije“ najčešće pokušavaju da uđu Romi i Albanci sa Kosova i Metohije, a u poslednje vreme broj pokušaja ilegalnog prelaska državne granice beleži stalni trend porasta - saznajemo od Miroslava Krkeljića, okružnog javnog tužioca u Subotici.
Najviše pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice između Srbije i Mađarske događa se u neposrednoj blizini graničnog prelaza Horgoš. Krijumčari ljudima, kako nezvanično saznajemo, naplaćuju hiljadu evra po osobi za organizovanje prelaska preko „zelene linije“.
Proteklog vikenda je, kako saznajemo, uhapšen i jedan Subotičanin koji je osumnjičen da je organizovao ilegalne prelaske državne granice.
U Okružnom javnom tužilaštvu u Subotici kažu da je pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice uvek bilo, ali da ranijih godina, prema važećem zakonu, za pomenuto krivično delo nisu mogli da odgovaraju državljani Republike Srbije.
- Prema odredbama novog zakona, koji je stupio na snagu 11. septembra, za ilegalne prelaske državne granice mogu da se terete vodiči i organizatori iako su državljani naše zemlje, a za ovo krivično delo zaprećena je kazna i do 12 godina zatvora - objašnjava Miroslav Krkeljić, okružni javni tužilac u Subotici.

UČESTALE NESREĆE
OČEKUJE se da će stroža kaznena politika doprineti smanjenju smanjenja broja ilegalnih prelazaka državne granice, prilikom čijih pokušaja je, u poslednje vreme, zabeležen veliki broj nesreća koje su za posledicu imale i smrtan ishod. Poslednji zabeleženi slučaj je kada se grupa Albanaca, polovinom oktobra, utopila prilikom prevrtanja čamca na Tisi, kojim su pokušali da ilegalno pređu iz Srbije u Mađarsku.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen