Montag, 9. November 2009

INFLUENZA A: H1N1 - Strah od vakcine treba da se razbije

Neželjene reakcije prisutne su od svake vakcine, međutim, kada preti masovna zaraza gledate od čega imate veću korist, izjavio je direktor Instituta za virusologiju i imunologiju "Torlak" dr Ranko Dakić.



Dok se u Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i u drugim zemljama nastavlja negodovanje stanovništva i bojkot vakcinacije protiv novog gripa, u Srbiji su posle prve žrtve virusa H1N1 i nekoliko teških slučajeva, gde se oboleli na respiratorima danima bore za život, prilično utihnuli protivnici vakcine, piše Politika.

"Građani treba da prime i sezonsku i pandemijsku vakcinu. Biće neželjenih reakcija, jer one nastaju od svake vakcine. Biće otoka, bola, crvenila, ali i ozbiljnijih neželjenih dejstava, na primer, povišene temperature 24 časa posle vakcinisanja, ali zaboravljamo da smo svi primili vakcine i sve to prošli. Vakcine su primala i naša deca.

Iz literature je poznato da na milion vakcina imamo i jedan do 1,5 smrtni slučaj. Međutim, kada nam preti masovna zarazna bolest gledate od čega imate veću korist", rekao je dr Dakić.

On je potvrdio da je izvesno da će prve količine vakcine u Srbiju ipak stići pre Nove godine, a ne u januaru, kakve su bile najoptimističnije najave do pre tri dana.


"Strah od vakcina treba da se razbije i sve informacije o neželjenim dejstvima stanovništvu mora da pruži medicinska struka, što je u zemljama u kojima se odbija vakcinacija propušteno. Zato u Americi vlada jagma za vakcinom", objašnjava dr Dakić.

U upotrebi su tri vakcine, dodao je Dakić, ali bez obzira na razliku, teorijski gledano, sve tri će kod vakcinisanih ljudi učiniti da se stvori pođednako dovoljna količina antitela zaštitnih belančevina.

Najmanje neželjenih dejstava postiže se takozvanom split vakcinom, napravljenom od razbijene virusne čestice. "Ali kada vam preti opasnost od masovnog obolevanja, a vakcina vam nije dostupna, onda za decu i ozbiljno bolesne ljude uvezete split vakcinu, a za ostale vakcinu sa takozvanim ađuvansima sa 3,5 mikrograma antigena i nosačima i pojačivačima, ali i mrtvu, celovirusnu sa 7,5 mikrograma antigena", naveo je dr Dakić.

U ovom času u vakcinaciju stanovništva su krenule samo bogate zemlje ili one koje imaju svoju proizvodnju, a pandemijska vakcina nije nimalo jeftina.

O cenama vakcine, koju se Srbija sprema da naruči, za sada niko od nadležnih ne govori, pa nam ostaje samo kao uporedni podatak situacija u zemljama u komšiluku. Na primer, Makedoniji je na tenderu za nabavku vakcina proizvođač dao ponudu od devet i po evra po dozi vakcine, što je, naravno, vrlo visoka cena.

"Naš pogon za proizvodnju vakcine protiv gripa biće završen u decembru i praktično odmah započinjemo sa proizvodnjom. Međutim, to će biti probne serije. Potrebne su tri uzastopne mini-serije da bismo započeli i proizvodnju za upotrebu. U međuvremenu, u februaru ćemo od SZO dobiti soj za proizvodnju vakcine i u 2010. godini građani Srbije će imati vakcine sa 'Torlaka'”, najavio je dr Dakić.

Vest preuzeta OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen