Sonntag, 8. November 2009

Jedna osoba izgubila život u Sjenici

Velike poplave u jugozapadnoj Srbiji
Jedna osoba izgubila život u Sjenici
Beta

Sjenica: Jedna osoba izgubila život

Jedna osoba nastradala je u subotu u poplavama na teritoriji sjeničke opštine. Kako agencija Beta nezvanično saznaje iz bolničkih izvora, R. DŽ. (50) izgubio je život u nadošloj rečici u selu Trijebine



Zbog obilnih padavina voda je u Sjenici prodrla u najmanje stotinak objekata, a lokalna samouprava je proglasila vanredno stanje. Najugroženijim porodicama je obezbeđen smeštaj u hotelu i privatnim objektima, a predstavnici Crvenog krsta delili su hranu građanima. Predsednik Skupštine opštine Sjenica Harun Hajradinović izjavio je novinarima da se nada de će država pomoći da se građanima nadoknadi šteta. Gradonačelnik Sjenice Muriz Turković izjavio je subotu uveče da je tokom poplave voda prodrla u 108 objekata, ali da se polako povlači .

"Još uvek nismo kompletirali sve podatke, ali je sasvim izvesno da je verovatno polovina tih objekata potpuno uništena", rekao je Turković agenciji Beta. Prema podacima opštine, najviše poplavljenih kuća je u naselju Bukreš.

Velika šteta napravljena je i u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, naročito na putevima i stambenim objektima. Izlile su se reke Mileševka, Bistrica, Lim, Zlošnica, Kratovska reka i veliki broj bujičarskih potoka zbog čega su bez struje i pijaće vode ostala mnoga naselja u tom kraju. Posle višečasovne borbe radnika preduzeća Putevi, sprečen je ozbiljniji prekid saobraćaja na magistralnom putu prema Crnoj Gori koji je prošle noći bio u prekidu gotovo šest sati. Vozila su upućivana zaobilaznim putem preko Pribojske banje i Kratova.

U novovaroškoj opštini reka Bistrica je poplavila motel i ribnjak Vrelo u Draževićima, fabriku Zlatar-plast i pilanu Vihor. U fabrici Zlatar-plast je, prema rečima direktora Mića Zorića, poplavljen deo pogona i proizvodnja je obustavljena. U opštini Prijepolje je reka Mileševka na više mesta oštetila i potkopala put prema manastiru Mileševa. Manastir je u noći između petka i subote bio u opasnosti od bujičarskih reka Mileševke i Kosaćanke koje su poplavile deo manastirske porte.

U opštini Priboj, prema rečima predsednika opštine Lazara Rvovića, najviše štete je u naselju Rabrenovac, ali i na seoskim putevima. Sva raspoloživa mehanizacija u ovoj opštini angažovana je na uklanjanju nanosa. U ovim opštinama veliki broj domaćinstava je bez struje, a počeo je da se normalizuje telefonski saobraćaj u Prijepolju koji je bio znatno redukovan zbog podzemnih voda.

Rukovodilac Gradskog štaba civilne zaštite u Užicu Zoran Milojević izjavio je u subotu uveče da će Grad Užice svima koji su pretrpeli materijalnu štetu zbog poplava pomoći sredstvima iz budžeta i najverovatnije republičkim sredstvima, jer su proglašene vanredne mere od poplava. Na konferenciji za novinare, on je kazao da je gradski štab posle dojave o poplavi reagovao za 30 minuta i mobilisao ljudstvo i mehanizaciju javno-komunalnih preduzeća "Niskogradnja", "Bioktoš" i "Vodovod".



Milojević je dodao da je prošle noći brzo postavljeno 5.500 džakova peska pored reke i mehanizacijom voda iz poplavljene ulice "1.300 kaplara" vraćena u korito reke Đetinje. Grad Užice je u subotu formirao Komisiju za utvrđivanje štete koja je načinjena izlivanjem Đetinje u stambenim i ugostiteljskim objektima, infrastrukturi i na poljoprivrednom zemljištu.

Vodosnabdevanje u Čačku je od normalizovano od nedelje ujutro i svi potrošaci u gradu imaju redovno snabdevanje vodom, potvrdio je direktor čacanskog Vodovoda Zoran Pantović. Pantović je agenciji Beta kazao da je voda u delovima grada koji od subote ujutru nisu imali vodu stizala u toku noći, pošto je Javno preduzeće za vodosnabdevanje "Rzav" iz Arilja 7. novembra popodnevnim satima otklonilo kvar i počelo sa proizvodnjom.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen