Donnerstag, 19. November 2009

Kemal Seferovic - Biografija

Kemal Seferovic - Biografija

Kemal Seferovic je rodjen u Sanskom Mostu u mjestu Hrustovo. Pjesmu je zavolio vrlo rano. Dok je pohadjao sedmi razred osnovne skole, pojavio se na jednom velikom takmicenju pjevaca amatera na kojem je jos tada naslutio da ce se u buducnosti baviti muzikom.

U srednjoj skoli je nastavio da se kao pjevac amater usavrsava, prikljucivsi se kulturnoumjetnickim drustvima, sa kojima je cesto nastupao. Poslije zavrsene srednje privredne skole zaposljava se u Zagrebu, gdje upisuje vanredno visu skolu (organizaciju rada) i tu ostaje 5 godina. Napustajuci Zagreb napusta i tu skolu i vraca se u rodni Sanski Most i pocinje se profesionalno baviti muzikom. U medjuvremenu se upoznaje sa Kemalom Malovcicem koji je takodjer iz Sankog Mosta. On mu je pomogao da ode u Beograd i da upozna Tomicu Miljica i da sa njegovim orkestrom 6 marta 1981. godine snimi prvu plocu koju je izdao Jugoton. Od tada su krenula gostovanja (nastupi) po Evropi i u vrlo kratkom vremenu upoznaje tada najpoznatija imena narodne muzike. Drugu plocu (album) "Moj pijani vraze" je snimio 1989. godine u saradnji sa Dzavidom Ljubovcijem, koji je danas jedan od najbolji muzicara u BiH. Harmoniku na tom albumu je svirao Elvedim Muhic.

Godine 1995. snima trecu plocu (album) "Jedva cekam da se vratim" koju je sam komponovao i napisao sve tekstove. Aranzmane je radio Sijam Jakupovic a harmoniku je svirao Nedim Kazic.

Godine 2002. snima svoju cetvrtu, 2005. petu i 2007 sestu cd plocu u saradnji sa Admirom Seferovicem, koji je za sva tri albuma napisao tekstove, muziku i aranzmane i ujedno odsvirao harmoniku.

Kemal Seferovic danas nastupa najcesce uz pratnju Admira Seferovica.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen