Sonntag, 22. November 2009

Muzički TV Program za Kurban-bajram u BiH

Muzicki TV Program za Kurban-bajram u BiH

Džeko pjevao "Bosanca", Spahić uz Bešlića "Oj, zefire"
Društvo je pokazalo da su recept za dobar provod, kaže direktorica programa Aida Mahmutović

Najpoznatije ličnosti u Hayatovom programu: Veselo društvo ostavljeno za večernje sate

Hayat TV je i za ovaj Kurban-bajram pripremio vrlo bogat i zanimljiv program koji će u petak, 27. novembra, u 6.50 sati početi prijenosom bajram-namaza iz Begove džamije u Sarajevu. U cjelodnevnom programu će pričom i pjesmom biti riječi o bh. gradovima, ljudima, običajima specifičnim za određene sredine. Namjera Hayatove ekipe je istaći kulturno-historijske vrijednosti naše zemlje.

U poslijepodnevnom dijelu programa učesnici muzičkog šoua "Zvijezda možeš biti ti" uživo će otpjevati najljepše sevdalinke.

Centralni dio bajramskog programa počinje u 20 sati, u kojem su gosti najpopularnije ličnosti. Šarmantni, duhoviti i raspoloženi za pjesmu na snimanju ovog dijela programa bili su Halid Bešlić, Edin Džeko, Enes Begović, Emir Spahić, Adnan Terzić, Adnan Jakupović i Enis Bešlagić, koje je ugostila Aida Mahmutović, direktorica programa Hayata TV.

- Ovo društvo pokazalo je da su recept za dobar provod. Bilo je potpuno zadovoljstvo sarađivati s ljudima koji su apsolutni profesionalci. Od naših nogometnih reprezentativaca navikli smo na dobru igru, ali da tako lijepo i rado pjevaju, nisam znala - kaže Mahmutović.

Kako saznajemo, Spahić je sa Bešlićem zapjevao svoju omiljenu pjesmu "Oj, zefire", dok je Edin Džeko izveo Begovićev hit "Bosanac". Iznenađenjima nije bilo kraja. Tako je Enis Bešlagić napisao tekst na muziku "Džulzulejhe" koju je otpjevao uz pratnju orkestra, a namijenio ju je bh. reprezentativcima.

Bajram-namaz na BHT 1

BHT 1 će u 6.50 sati prenositi bajram-namaz iz Begove džamije u Sarajevu, nakon čega će biti prikazan i snimak koncerta Hora Muftijstva sarajevskog "En-Nur".

Bit će prikazan dokumentarac "Hadž", a o ljepoti i veličini Plave džamije u Istanbulu govorit će istoimena emisija. Prvog dana Bajrama na BHT 1 u 16.45 sati bit će emitiran dokumentarac "Kuća Kur'ana". To je priča o ženama različitih profesija i životne dobi iz Tuzle koje svoje slobodne vrijeme provode družeći se i učeći Kur'an.

Dokumentarci na Federalnoj TV

Bajramsko druženje na Federalnoj TV započet će prijenosom Hadži-bajrama iz Meke u 4.45 sati, a u 6.50 uslijedit će prijenos bajram-namaza iz Begove džamije.

Među premijernim emisija dokumentarnog programa su "Čuvari Allahove Knjige", autora Halida Rifatbegovića, koji je pripremio i "Svjetionik ljudske dobrote", a šta je to berićet žrtve, otkrit će dokumentarac "Kurban" Nedima Hrbata.

Na Federalnoj TV bit će emitiran koncert "Od Mašrika do Magriba" te koncert našeg muzičkog velikana Safeta Isovića "Bosno moja poharana". U "BH pjesmarici" Envera Šadinlije i Tarika Helića tema su bajramski običaji.

Brojni gosti na TV Alfa

I TV Alfa je za 27. novembar, prema riječima urednice Bajramskog programa Edine Šukalo, pripremila bogat sadržaj. Nakon prijenosa bajram-namaza i polusatne emisije posvećene sevdalinci, od 9 sati ekipa ove TV kuće pali studijske kamere i počinje sa cjelodnevnim programom, u kojem će gostovati Hanka Paldum, Sejo Pitić, Mirsad Čomaga, Zehra Bajraktarević, Šuki Planjanin, Rizzo Ruža, Enes Begović te KUD iz Sarajeva.

Bit će predstavljen i džemat iz Han-Ploče pored Kiseljaka te emitirana reportaža o džamiji u Kraljevoj Sutjesci, koja je u vrijeme sultana Mehmeda Fatiha sagrađena za dva dana. Bit će, također, obrađene i mnoge vjerske teme, u kojima će se u razgovoru s gostima ukazati na značaj Bajrama i snagu darivanja, odnosno sadake.

Bajramsko izdanje emisije "To sam ja" rezervirano je za Eminu Zečaj.

VEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen