Donnerstag, 19. November 2009

Nastavljena blokada pruge

Nastavljena blokada pruge

Lapovo - Radnici privatizovanog Građevinsko-industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova nastavili su blokadu međunarodne pruge Beograd-Niš u stanici Varoš Lapovo.

Kako je za B92 rečeno u sindikatu tog preduzeća, celodnevna blokada se nastavlja pošto nije pronađeno rešenje za ispunjenje njihovih zahteva. O zahtevima radnika juče je održan sastanak u Ministarstvu rada, gde je direktoru "Prvog maja" Velimiru Radenoviću saopšteno da nema para za kredit iz kog je trebalo da budu isplaćena dugovanja radnicima i pokrenuta proizvodnja.

Predsednik sindikata privatizovanog "Prvog maja" Novica Marković rekao je da su radnici odlučni da nastave blokadu pruge dok se ne pronađe rešenje za njihove zahteve.

"Na sastanku direktora GIK-a Velimira Radenovića i ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, koji je održan juče u Beogradu, rečeno je da nema para za kredit iz kojeg bi se namirila potraživanja radnika, socijalni program i pokrenula proizvodnja", naveo je je Marković.

Privatizovano preduzeće GIK "Prvi maj" ne radi od decembra 2008. godine, a poslodavac radnicima duguje 10 plata i doprinose.

Radnicima je poslednji put isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od po pet hiljada dinara koju je obezbedila država posle višemesečnog štrajka i tri blokade pruge.

Radnici su zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije organizovali sedmočasovnu blokadu pruge u petak i ponedeljak, a od utorka je blokada celodnevna.

Preduzeće GIK "Prvi maj", u kome je zaposleno 254 ljudi, prodato je 2006. godine za 82 miliona dinara.

Radnicima kombinata "Prvi maj" juče su se pridružili i radnici batočinskog društvenog preduzeća “Kraguj”, koje je u stečaju. Oni zahtevaju isplatu 22 zaostale zarade i razgovor sa predstavnicima nadležnih ministarstava radi prevazilaženja problema.

Prema nekim najavama, radnicima bi danas u Lapovu mogao da se obrati Ivica Tončev, predstavnik ministra policije i potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen