Montag, 2. November 2009

Poljubac za dugovecnost

Poljubac za dugovecnost
Ako partnera svako jutro poljubite bar jednom, živećete pet godina duže od onih koji to ne čine. Ovaj zaključak izveli su nemački psiholozi nakon velikog istraživanja koje je obuhvatilo nekoliko hiljada ispitanika različitih godina, obrazovanja, vere i rase.



Ljubljenje utiče na zdravlje pozitivno, jer u toku samo jednog francuskog poljupca s partnerom razmenimo 9 mg vode, 0,18 g organskih materija, 0,711 mg masnih materija, 0,45 mg soli. Pored toga, u svakom poljupcu ima mnogo prirodnih antibiotika, a mozak, dok se ljubimo, luči supstancu koja ublažava bol.

Takođe, osobe koje se često ljube imaju manje saobraćajnih nesreća, ređe odlaze na bolovanja, a imaju i veću platu od onih koji ne vole ovako da razmenjuju nežnost. Iako će možda skeptici odmah da odbace ovu tvrdnju, naučnici predlažu svojevrstan test: pitajte dvoje zaljubljenih da li se posle poljupca osećaju bolje. Videćete da je odgovor pozitivan, a onda taj isti eksperiment primenite i u vašoj vezi, ljubite se što više.

Poljubac nas odaje
Verovali ili ne, način na koji se ljubimo otkriva kakva je naša priroda. Naučnici s Univerzitetskog koledža Stranmilis u Belfastu otkrili su da to kako se ljubimo pokazuje kakva smo ličnost i kakav nam je karakter. Recimo, ako okrećete glavu na desnu stranu dok prilazite partnerovim usnama, to znači da ste emotivni i maštoviti. Dok su, s druge strane, oni koji u tom slučaju glavu okreću ulevo hladni i stidljivi.
– Okrećući glavu nadesno, osoba otkriva svoj levi obraz, koji kontroliše desna hemisfera mozga, a u njoj se nalazi centar za emotivnost – objašnjava dr Džulijan Grinvud s Univerziteta u Belfastu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen