Donnerstag, 26. November 2009

Ponikve kod Užica postaju civilni aerodrom

Ponikve postaju civilni aerodrom
Užice -- Ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Užica Jovan Marković potpisali su protokol o pretvaranju vojnog aerodroma Ponikve u aerodrom za civilne svrhe.


Potpisivanje protokola o konverziji vojnog aerodroma Ponikve u civilne svrhe (Beta)
Ministarstvo odbrane i zvanično je užičkim vlastima predalo na korišćenje dosadašnji vojni aerodrom Ponikve. Otvaranje vazdušnog saobraćaja u užičkom regionu moglo bi da bude od vitalnog značaja za privredni razvoj ne samo ovog dela Srbije, već i države.

Od tog aerodroma mogla bi da ima koristi i fabrika “Prvi partizan“ u kojoj je otvoren novi pogon u koji je ovo preduzeće uložilo 2,5 miliona evra. Početkom decembra biće potpuno osposobljen i deo pogona u kome je u septembru stradalo sedam radnika.

Postrojeni civili, kojima je komanda aerodroma isrcrtala i liniju za stajanje, dočekali su na aerodromu Ponikve ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Povod je bio potpisivanje Ugovora o konverziji za korišćenje aerodroma i u civilne svrhe.

Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da je potrebno oko pet miliona evra za saniranje posledica bombardovanja i uklanjanja neeksplodiranih bombi, ali očekuje će za četiri godine biti potpuno osposobljen za vazdušni saobraćaj.

“Mora da se uloži i u pristupne puteve, i u infrastrukturu, i u opremu. To ulaganje ne možemo sami uraditi. Znači, očekujem da ćemo u nekoliko sledećih godina svojim radom uspeti da privučemo strane investitore i da ćemo biti interesantni za neka partnerstva“, očekuje Marković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je za početak najvažnije da se aerodrom osposobi za civilni saobraćaj.

“Nisu svi aerodromi isti i mislim da ne bi trebalo da imamo bilo kakve megalomanske zamisli na ovom aerodromu, jer potrebe za ovim aerodromom će biti relativno skromne i treba da se prilagode troškovi koje oni imaju. A zatim, da taj aerodrom sam sebe izdržava i ukoliko bude potrebe i dograđuje“, smatra Šutanovac.

Aerodrom se nalazi OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen