Sonntag, 22. November 2009

RECEPTI: KREMASTA BAJADERA SA VANILOM

KREMASTA BAJADERA SA VANILOM


Sastojci:

Za biskvit

5 - jaja 100 g - čokolade sa 70% kakaoa 150 g - mlevenih badema 100 g - šećera 1 kesica - vanilin šećera
Za vanila kremu

2 - žumanca 1 - jaje 60 g - šećera 250 ml - mleka 1 mahuna - vanile 100 ml - pavlake za šlag
Za čokoladnu kremu

100 g - čokolade sa 70% kakaoa 100 ml - pavlake za šlag
Za glazuru

120 g - čokolade sa 70% kakaoa 20 g - maslaca 1 - kašika vode

Priprema:

Priprema biskvita: Razdvojiti žumanca od belanaca. Penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Napraviti čvrst sneg od belanaca. Bademe propržiti na tiganju bez masnoće ili propeći u pećnici oko 5 minuta, pa ohlađene fino samleti. Nalomiti čokoladu i otopiti je na pari. U smesu od žumanaca i šećera dodati otopljenu čokoladu i mlevene bademe pa lagano umešati. Na kraju umešati sneg od belanaca. Izliti smesu u četvrtasti kalup za pečenje, obložen malo namašćenim papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 35 minuta. Odvojiti biskvit od ivica kalupa i izvrnuti na mrežu, pa ohladiti.

Priprema kreme od vanile: U mleko dodati mahunu vanile i pustiti da provri, pa maknuti sa šporeta. Penasto umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati u vruće mleko i vratiti na šporet pa kuvati kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne. Umutiti pavlaku za šlag pa je umešati u ohlađenu kremu.

Priprema čokoladne kreme: Umutiti pavlaku za šlag. Čokoladu nalomiti, pa otopiti na pari uz neprestano mešanje, da se ne bi stvorile grudvice. Dodati umućenu slatku pavlaku i umešati da se sastojci prožmu.

Za čokoladnu glazuru: Nalomiti čokoladu, dodati kašiku vode i maslac, pa otopiti na pari.

Slaganje kolača: Ohlađen biskvit premazati kremom od vanile, a preko nje čokoladnom kremom, pa glazurom. Ohladiti 2-3 sata u hladnjaku, a zatim iseći na 12 koma

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen