Mittwoch, 18. November 2009

Sastanak Dacica i Kacina - bez viza 19. decembra 2009.

Sastanak Dačića i Kacina

Brisel - Izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin sastao se sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i nazvao ga jednim od stubova političke stabilnosti u Srbiji.

Ministar Dačić se, ovom prilikom u Briselu, zahvalio svim izvestiocima za države regiona za njihovu podršku u naporima da se Srbiji ukinu vize, istovremeno u šali upozorivši prisutne da budu pažljivi i da ne plaše Srbe najavama da će vize biti ukinute do Božića, jer je pravoslavni božić tek nakon Nove godine.

"Srbi razumeju da će vize biti ukinute tek nakon Nove godine, a ne pre nje", rekao je ministar Dačić, nakon čega su mu prisutni evropski poslanici potvrdili da će vize zaista biti ukinute 19. decembra 2009. godine, na pravoslavnog Svetog Nikolu, dodavši da je to datum od kog će srpski državljani zaista moći slobodno da putuju po EU.

Posle toga je ministar Dačić predstavio postignuti napredak Srbije u oblasti njegovog resora, policije.

Ovom prilikom je Jelko Kacin čestitao Ivici Dačiću na njegovim ličnim zaslugama pri ispunjavanju zahteva za ukidanje viza i, tom prilikom, nazvavši ga jednim od stubova političke stabilnosti u Srbiji.

Kacin je ministru Dačiću postavio i nekoliko pitanja o sudstvu u Srbiji i zašiti ljudskih prava, posebno istakavši otkazanu "Povorku ponosa". Dačić je Kacinu garantovao da će ubuduće, pre svega, politika morati da se jasno i odgovorno opredeli o pitanjima te vrste, a ne da stoji sa strane.

"Ne radi se o odnosu do druge polne orijenacije, radi se o odnosu prema osnovnim ljudskim pravima", rekao je ministar Dačić.

Na pitanje izvestilaca o kriminalu u Srbiji, Dačić je odgovorio da se radi o paradoksu, odnosno da su se po raspadu Jugoslavije najpre kriminalci ponovo povezali i uspostavili punu saradnju, ali da im je sada, po tom pitanju, "od svih institucija verovatno najbliža policija".

"Posle raspada Jugoslavije fenomen bratstva i jedninstva još uvek živi u praksi kriminalnih udruženja u novim državama", rekao je ministar Dačić, koji je ovom prilikom posebno istakao dobru saradnju srpske policije sa policijom Slovenije i slovenačkom ministarkom, Katarinom Kresal.

Ministar Dačić se javno i zahvalio Sloveniji za svu podršku, pomoć i saradnju u prevremenom ukidanju viza za Srbiju, naglasivši i značaj kontinuiteta u saradnji sa izvestiocem za Srbiju.

Ministar Ivica Dačić i izvestilac za Srbiju će se, prema najavama Kacinovog kabineta, uskoro ponovo sresti u Beogradu, 22. novembra.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen