Freitag, 6. November 2009

SAVETI: Hrana za dobro raspoloženje

Hrana za dobro raspolozenje

Između stava: "Neka hrana bude vaš lek, a lek vaša hrana" (Hipokrat, 400. god. pre nove ere) i izjave osnivača McDonald's-a: "Brza hrana je najveće dostignuće 20. veka", negde smo opasno zalutali.

Iako je istina da začinjena i slana (ili slatka) hrana podiže raspoloženje, ovaj efekat je ipak kratkotrajan. Postoje brojne druge namirnice koje pružaju dugotrajniji emotivni podsticaj. Eksperti kažu da prava hrana pozitivno i trajno koriguje emotivnu neravnotežu, zbog koje se ljudi osećaju anksiozno ili depresivno.



Za razliku od redukcionih dijeta, plan ishrane koja menja raspoloženje ne podrazumeva konstantno sabiranje kalorija i merenje težine. Poenta ovog programa je uključivanje više hranljivih namirnica za koje je dokazano da ishranjuju mozak i poboljšavaju raspoloženje.

INTEGRALNE ŽITARICE
Dovoljno je držati Atkinsonovu dijetu samo tri dana pa da vam postane kristalno jasno da život bez ugljenih hidrata uopšte nije zabavan. Štaviše, naučnici tvrde da takvo nutritivno ograničenje uzrokuje depresiju. Naš mozak može da proizvodi serotonin samo ako jedemo skrobne ugljene hidrate, kao što su hleb i cerealije, bez proteina. To je i razlog zbog kojeg nedostatak ugljenih hidrata u ishrani uzrokuje anksioznost, nervozu i umor. No, beli hleb i prženi krompirići nisu pravi odgovor. Ključna stvar je u...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen