Freitag, 6. November 2009

SAVETI: Kome su naočare sudjene

Kome su naocare sudjene

Može li odličan đak, opterećen obimnim gradivom, da sačuva dobar vid? To pitanje se neminovno nameće kada se zna da više od polovine učenika nosi naočare. O tom problemu govori Nina Maksimova, docent katedre oftalmologije Moskovskog državnog univerziteta.Vid ne gube samo odlikaši koji iz dana u dan sate provode nad knjigom ili za računarom. U takozvanu rizičnu grupu spadaju pre svega mališani kratkovidih roditelja. Ako su i mama i tata kratkovidi, veoma je velika verovatnoća da će i njihovo dete biti kratkovido. Očigledno je da svi članovi porodice imaju slabo vezivno tkivo. Slično se prenosi sklonost ka ravnim tabanima ili pogurenom držanju. Naočare će najverovatnije nositi i mališani koji su rođeni kao nedonoščad.
Kratkovidost preti i onima koji često pate od disajnih infekcija, gripa, upale pluća ili alergije. Kod njih se zbog tih bolesti narušava razmena materija, snabdevanje oka krvlju, menja se struktura beonjače, ona postaje neotporna i pri jačem opterećenju se rasteže i ne vraća jabučicu u prvobitni položaj.

Lažna kratkovidost
Kratkovidost ne može da se izleči. Ali kada kod dece počinje da se kvari vid, to još uvek može da bude takozvana lažna kratkovidost: obično slabljenje cilijarnog mišića unutar očne jabučice. Lažna kratkovidost može da se izleči i zato su redovni pregledi vida veoma bitni.
Ali čak i kad se otkrije kratkovidost, njeno napredovanje se može zaustaviti ili barem usporiti.
Danas postoje dobri metodi lečenja kratkovidosti. To su pre svega naočare odgovarajuće dioptrije, vežbanje očiju pomoću specijalnih stakala, magnetna terapija, lasersko lečenje, pneumomasaža (specijalne naočare koje masiraju oči i poboljšavaju pokretljivost cilijarnog mišića) i fizioterapija. Danas se kratkovidost leči i savremenim vidom refleksoterapije – elektropunkturom. Refleksoterapija podrazumeva delovanje na one tačke na telu koje su povezane s organom vida. U klasičnoj refleksoterapiji na te tačke se delovalo iglama, a u elektropunkturi na njih se deluje mikrodozama električne struje. To ne boli i nije nimalo strašno, što je veoma bitno za decu jer ih ta vrsta lečenja ne povređuje.

Raširene zablude
Mnogi roditelji smatraju da dete ne mora da nosi naočare ako ima veoma malu dioptriju, računajući da ne valja da „ulenji“ oči, već da treba da ih vežba dok gleda u daljinu. U stvarnosti, međutim, korekcija vida pomoću naočara je neophodna, naročito ako dete čkilji i napreže oči. U protivnom vid će se samo pogoršavati. Ako oftalmolog dozvoli detetu da piše i čita bez naočara, ali mu kaže da ih nosi za daljinu, onda ih treba staviti i kad se nešto čita sa table, i kad se gleda TV, i kad se ide u bioskop.

Gimnastika za umorne oči
Naučite dete da svakog dana u pauzi između časova ili učenja radi masažu i gimnastiku za oči da bi se sprečio zamor vida.
Masaža je jednostavna i prijatna. Ona poboljšava cirkulaciju i normalizuje očni pritisak.
Masiraju se očne jabučice preko zatvorenih kapaka od spoljašnjeg dela očiju ka nosu, uz lagan pritisak – 18 puta.
Da bi se radila gimnastika očnih mišića flomasterom na prozoru nacrtajte kružić prečnika 3 mm. Sa udaljenosti od 35 cm dete treba pet sekundi da gleda u kružić, a zatim pet sekundi u daljinu iza prozora. Vežbu ponavljati tri do pet minuta. Ko nosi naočare, treba vežbu da radi s naočarama.

Presudan način života
Da li će vaše dete biti kratkovido ili neće više

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen