Mittwoch, 4. November 2009

SAVETI: Otkrijte čari Kleopatrine lepote!

Legendarna kraljica Kleopatra, velika zavodnica svog vremena, znala je kako da neguje lice i telo. Žene su joj se vekovima divile jer je uspevala da osvoji srca "nedostupnih" muškaraca.

Posle više od dve hiljade godina, njeni recepti nadmašuju mnoge kozmetičke proizvode, i u kvalitetu i efikasnosti. U Kleopatrino doba, ljudi su koristili čak 21 aromatično ulje da bi zaštitili kožu od sunca, lečili strije, bore i celulit...



Nega tela
Istorija nam otkriva neke od tretmana za ulepšavanje misteriozne Kleopatre i Egipćanki uopšte. Tretman po kome je i dan danas poznata je Kleopatrina kupka od mleka. Zapravo, mleko je samo jedan od sastojaka ove bogate kupke. Čitavi bazeni ili kade, bili bi napunjeni toplom vodom i mlekom. Kleopatra je volela aromatično cveće i eterična ulja, pa je i to često bili sastojaci njenih kupki. Originalan recept je izgubljen, ali se zna da je korišćeno magareće mleko, koje je najviše volela, ali i obično mleko može da posluži. Najbolje je mleko koje sadrži veliki procenat masnoće, jer pomaže suvoj i dehidriranoj koži. Kiseline u mleku, posebno mlečne, uništavaju mrtve ćelije kože. A vitamin A i E daju odmoran izgled licu.

Šminka
Egipćani su verovali da je bog bolagoslovio lepe žene. Senke za oči, koje danas koristimo, su nastale od različitih sastojaka. Nekada su se mlevene rude mešale sa pečenim bademom da bi se dobila braon boja senke za oči. Ruda zelenog bakra (malahit) se usitnjavala i prosejavala kako bi se dobila zelena nijansa. Mirisni začin šafran, davao je žutu boju senki. Kleopatrine senke su se nanosile na ceo kapak. Ajlajner, odnosno kajal (prah od antimona) se nanosio zagrejanim štapićima. Egipćanke su kajalom uokviravale celo oko. Sem što je davalo lep izgled očima, ujedno je i štitio od prejakog sunca i suve klime. Egipćani su verovali da su nenašminkane oči izložene zlu i zbog toga su se šminkali podjednako muškarci, žene i deca. Ovaj stil šminkanja preporučuju sve kompanije korektivne šminke, takozvane "arapske oči" su uvek bile hit u modnoj industriji.
Kleopatra je koristila podlogu za šminku na bazi...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen