Donnerstag, 26. November 2009

SAVETI: Sve o dojenju: Majcino mleko - No. 1 za bebu!

Sve o dojenju: Majcino mleko - No. 1 za bebu!
Sve majke znaju da je dojenje najbolji i naprirodniji način hranjenja i da mleko koje se stvara u njihovim grudima nije samo hrana, već i lek. Međutim, u praksi čak trećina majki odustaje od dojenja već nakon nedelju-dve, dok druga trećina prestaje da doji bebu posle trećeg meseca. Tek 20% njih doju svoju bebu do preporučenih šest meseci, a samo 10% čini to do navršenih godinu dana.




Koje su koristi dojenja
Ako se dvoumite da li da nastavite da dojite ili da odustanete, pročitajte ove redove, pa tek onda donesite odluku. Prvo, imajte na umu da prekidajući dojenje, svom mališanu uskraćujete blagodeti koje nikada više neće moći da nadoknadi. Osim toga...

Blagodeti za bebu
* Preko majčinog mleka beba dobija antitela koja je štite od respiratornih oboljenja, infekcija uha i stomačnih tegoba. Majčino mleko, inače, sadrži više od 400 hranljivih sastojaka, u savršenoj razmeri, tako da zadovoljavaju sve nutritivne potrebe vašeg deteta.
* Dokazano je da ishrana majčinim mlekom u velikoj meri smanjuje mogućnost nastanka karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti. Osim toga, dojene bebe mnogo ređe obolevaju od alergija, ekcema i astme u odnosu na mališane koji se hrane na flašicu.

Blagodeti za majku
* Tokom dojenja, u telu majke izlučuje se hormon oksitocin, koji ubrzava proces vraćanja materice i ostalih organa u stanje pre trudnoće.
* Majke koje su dojile svoje bebe imaju trostruko manje šansi da u poznijem životnom dobu obole od raka jajnika, grlića materice ili dojke.
* Majčino mleko je sterilno, dovoljno toplo i - besplatno! Ne treba vam nikakva dodatna oprema, treba samo udobno da se namestite i uživate u zadovoljnom coktanju vašeg bepca.


Korak po korak do uspešnog dojenja:

Sisanje na zahtev
U prvih nekoliko nedelja novorođenče treba da sisa na zahtev, kad god mu se prohte. U prve tri nedelje beba obično sisa 10-12 puta, 5-10 minuta na svokoj dojci. Vremenski intervali mogu da budu različiti, jer će beba nekada tražiti da sisa na sat, sat i po, a nekada i na četiri sata.
Ovaj način hranjenja (na bebin zahtev) najbolji je način da se njen stomačić privikne na mamino mleko, a što češće sisa, u maminim grudima stvara se sve više mleka, i sistem funkcioniše savršeno. Ako vam se učini da beba ne dobija dovoljno mleka ili imate neki drugi problem, nemojte ćutati, već se obratite nekome za pomoć (patronažnoj sestri, iskusnoj prijateljici, bilo kome).

Promena strane
Obroci počinju uvek na onoj dojci na kojoj je beba prošli put završila obrok. Dakle, ako ste prošli put prvo dojili na desnoj, pa onda na levoj, sledeći obrok započnite na levoj dojci. Ukoliko se beba nasisala iz jedne dojke i ne želi vipe da klopa, nemojte je silom terati. Stavite je da spava, a mleko iz dojke iz koje beba nije sisala jednostavno iscedite. I još nešto: na početku podoja iz dojke kreće mleko koje je vodenkasto (utoljava žeđ), a kasnije se luči ono masno i hranljivo. Važno je da beba ne dobije samo vodeni deo mleka iz obe dojke, već i hranljivo, bilo iz jedne ili obe dojke.

Dužina dojenja
Novorođenče sisa otprilike pet minuta na svakoj dojci. Međutim, kako beba napreduje i mleko sve više nadolazi, dojenje se produžava na desetak minuta na svakoj dojci. Uvek proverite da li beba pravilno drži bradavicu i da li je budna tokom sisanja, jer ako je ne drži dobro ili ako zaspi, držaćete je duže nego što je potrebno, što nema efekta, a bradavicama može da šteti jer se prekomerno vlaže, a to doprinosi stvaranju ragada.
Sve bebe u prvih pet minuta snažno vuku i najviše...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen