Dienstag, 24. November 2009

SAVETI: Zdravlje je u cajevima: Sta lece menta, zeleni, kopriva...

Lekovita svojstva raznih vrsta čajeva poznata su od davnina, pa je tako sasvim izvesno da svakodnevne tegobe možete ublažiti odabirom prave vrste čaja.

Najbolje ga je piti bez ikakvih dodataka, a ako to ne možete, dodajte med i limun, ali tek kad se malo ohladi. Naime, med i limun gube svoja svojstva kada ih stavite u vrelu vodu. Koju, dakle, vrstu čaja treba odabrati? Evo nekoliko preporuka.Menta
Osim što ima prijatan miris i ukus, čaj od mente ima brojna lekovita svojstva. Vrlo je delotvoran kod lečenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Menta zaista blagotvorno deluje na nervni sistem pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine.

Zeleni čaj
Zeleni čaj potiče iz Kine, a ima snažna antioksidativna svojstva. Smanjuje rizik od bolesti srca i venaa, karcinoma i brojnih drugih hroničnih oboljenja. Zeleni čaj olakšava probavu, a blagotvorno deluje i na kožu. Mnogi ga smatraju najzdravijim čajem na svetu koji može da spreči nastanak brojnih bolesti. Osim toga, sadrži kofein pa se koristi i kao stimulans.

Aloe vera
Još u starom Egiptu koristili su aloe veru kao lek, a smatrana je i eliksirom mladosti. Indijanci su pak njome lečili rane, glavobolje i artritis. Aloe vera ima...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen