Dienstag, 10. November 2009

U Argeti nema svinjetine!

U Argeti nema svinjetine!
PREDSTAVNICI ISLAMSKE ZAJEDNICE POSJETILI "DROGU KOLINSKI"




U srijedu, 19. augusta 2009. godine, predstavnici Islamske zajednice u Republici Sloveniji muftija dr. Nedžad Grabus, njegov zamjenik Ibrahim ef. Malanović i sekretar Nevzet Porić posjetili su predstavnike Droge Kolinske u Izoli.

U proteklom periodu bili smo svjedoci medijskom izvještavanju o tome da se u pašteti Argeta nalaze određeni sadržaji svinjskoga mesa i kosti. Objavljena je analiza Njemačkog instituta za prehranu koji je kazao da Argeta sadrži spomenute sadržaje.

Droga Kolinska odmah je reagirala i objavila vijest da je 7. augusta ove godine nezavisni istraživački laboratorij Instituta Gissel iz Hanovra uradio testiranje na pilećim paštetama Argeta i ustanovio da ne sadrže svinjsko meso. Spomenuti laboratorij je testiranje uradio po istoj metodi kao i njemački institut za prehranu koji je ustanovio da pileća pašteta Argeta sadrži u sebi svinjsko meso i kosti.

Analiza u institutu Gissel bila je napravljena na proizvodima Argeta iste kao i prethodne i naredne serije kao što ih je u svoju analizu uključio njemački institut za prehranu. Institut Gissel za svoje analize izdao je i odgovarajuću potvrdu naglasili su u Drogi Kolinski.
Pritom su dodali da je trgovinsko lanac Rewe kojem Droga Kolinska prodaje svoje proizvode, neovisno od Droge Kolinske, izveo svoju analizu koja je također potvrdila da proizvodi Argeta ne sadrže svinjsko meso. To testiranje je 4. augusta ove godine izvela organizacija Lebensmittel Untersuchung iz Beča koja je za rezultate testiranja izdala službenu potvrdu.
Predstavnici Islamske zajednice sastali su se sa g. Enzo Smrekar, glavni poslovni direktor Grupe Droga Kolinska i članom uprave Droge Kolinska, d.d., direktorom sektora proizvodnje Slovenije mr. Robertom Tomazinom i gospođom Jelkom Požar iz sektora Program Delikatesni namazi.
U razgovoru je bilo govora o informaciji koja je uzrokovala pomutnju među muslimanima vezano za svinjske sadržaje u pašteti Argeta. Predstavnici Droge Kolinska kazali su da nikad nisu upotrebljavali svinjskih dodataka prilikom pripreme paštete te da to nikad neće ni učiniti, jer svoju politiku uspješnog poslovanja temelje upravno na toj činjenici. Droga Kolinska poštuje principe halal certifikata kojeg ima i tako će ostati i u buduće. Informacija koja je plasirana u javnost bio je pokušaj manipulacije i uništenja dobro prodavanog proizvoda kazali su u Drogi Kolinski. Ibrahim ef. Malanović kao predstavnik IZ-e, 18. augusta 2009. godine, posjetio je klaonicu gdje se kolju pilići za pripremu Argete u Tarvisu, Italija. G. Malanović je pregledao cijeli postupak i nije uočio nikakvih nepravilnosti.
Nakon obilaska proizvodnje paštete Argeta u Izoli, predstavnici Islamske zajednice na osnovi vlastitog uvjerenja dali su punu podršku Drogi Kolinski i zaželjeli uspješan rad i u buduće.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen