Samstag, 21. November 2009

Velika kriza stigla i „Evroviziju“

I Crna Gora odustala od učešća u muzičkom takmičenju
Velika kriza stigla i „Evroviziju“

Kriza „Evrosonga” se nastavlja, prekjuče je od učešća na „Pesmi Evrovizije” koja će se od 25. do 29. maja sledeće godine održati u Oslu, odustala i Crna Gora, a pre nekoliko meseci povukle su se i Češka i Mađarska. Iako se priča da još nekoliko zemalja planira da se povuče sa narednog „Evrosonga”, Svante Stokselijus, supervizor „Pesme Evrovizije”, kaže da nije reč o krizi, kao i da su to normalne stvari koje se dešavaju svake godine. S druge strane, RTS ne razmišlja o odustajanju od takmičenja, a jedino će biti najverovatnije promenjen način izbora pesme koja će predstavljati Srbiju u Norveškoj.


Na ovogodišnjem takmičenju u Moskvi učestvovale su 42 zemlje, a kako trenutno izgleda, taj broj verovatno neće biti ponovljen i u Oslu. Prva je nogu povukla Češka koja je još u julu saopštila da je zbog očajnih rezultata na prethodna tri „Evrosonga” i slabe gledanosti, odlučila da odustane od takmičenja u Norveškoj. Zatim je i Mađarska, zbog smanjenja budžeta, objavila da neće poslati svog predstavnika, a prekjuče je i RTCG potvrdila da zbog ekonomske krize neće učestvovati na „Pesmi Evrovizije 2010”. Uveliko se priča da će uskoro slično uraditi i Andora koja muku muči sa prikupljanjem 140.000 evra koliko iznose njihovi troškovi. Skoro je izvesno da će svoje odustajanje ubrzo objaviti i Litvanija ili Letonija, ili, u najgorem slučaju, obe zemlje.

Stokselijus: Nisam zabrinut
- Nisam zabrinut i sigurno nije reč o bilo kakvoj krizi „Evrosonga”. Činjenica je da vlada finansijska kriza, kao i da se zbog toga smanjuju fondovi za takmičenje. Rano je da se kaže koliko će zemalja učestvovati u Oslu, ali ja očekujem da ćemo imati isti broj učesnika kao i u Moskvi. „Pesma Evrovizije” će i dalje biti najgledaniji TV format - priča za „Blic” Svante Stokselijus, supervizor „Evrosonga”.
Za sada je potvrđeno da će u Oslu novi učesnik biti...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen