Montag, 23. November 2009

Zanimljivosti - Bizarni svetski zakoni

Bizarni svetski zakoni

U mnogim zemljama zakonodavstvo nije osavremenjeno, pa su tako na snazi zakonska akta stara po nekoliko decenija. Tako je u Švajcarskoj zabranjeno puštanje vode posle 10 uveče, a u Kini zakon zabranjuje reinkarnaciju

U zemljama širom sveta na snazi su prastari zakoni koji u novom dobu izgledaju bizarno. Ti propisi se danas ne primenjuju, ali iz nepoznatog razloga nisu izmenjeni ili izbrisani iz zakonika. Tako, na primer, u Francuskoj i dalje važi zakon prema kojem je ženama zabranjeno da nose pantalone, u Velikoj Britaniji nije dozvoljeno umreti u zgradi parlamenta, dok u Švajcarskoj muškarac posle 22 časa ne sme da vrši malu nuždu stojeći.



Jedan od zakona koji reguliše koju garderobu žene smeju da nose i dalje tehnički važi u francuskoj prestonici, Parizu. Zakon je donet odlukom gradskog šefa policije daleke 1800, koji je na taj način želeo da zabrani ženama da se oblače poput muškaraca. Prema slovu tog zakona, žena koja je imala želju da nosi pantalone morala je prethodno da dobije posebnu dozvolu od policijske centrale. Taj zakon je doživeo nekoliko promena. Amandmanom 1892. ženama je, ipak, dozvoljeno da nose pantalone, ali samo dok drže uzde konja.

Ceo tekst OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen