Freitag, 4. Dezember 2009

Audi A8 NOVO - Novi Model 2011.

Audi A_8 NOVO!!!! Model 2011.

Svjetska premijera novog Audija A8 održana je na Design Weeku u Miamiju. Za razliku od još uvijek aktuelnog modela, novi je obdaren mnoštvom novih tehnologija, uključujući i svjetla u LED tehnologiji, koja se prilagođavaju smjeru kretanja automobila, te novom generacijom sofisticirane MMI navigacije, a cjelokupna unutrašnjost je, bez pretjerivanja, dovedena gotovo do perfekcije.



Ispod poklopca motora krije se dorađeni 4.2 V8 sa FSI tehnologijom, čijih se 372 KS i 445 Nm prenosi na sve točkove putem Tiptronic mjenjača sa osam stepeni prenosa.



Ubrzanje do stotke traje 5,7 sekundi, a najveća je brzina elektronski ograničena na 250 km/h. Iako je novi motor snažniji, istovremeno je i učinkovitiji te troši 15 posto manje goriva od prethodnika.



Možda još zanimljiviji je 4.2 V8 TDI koji raspolaže sa 350 KS i nevjerovatnih 800 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0-100 km/h za svega 5,5 sekundi i ograničenih 250 km/h.



Impresivne performanse upotpunjene su veoma niskom potrošnjom koju proizvođač deklariše na samo 7,6 l/100 km. Uskoro nakon predstavljanja stiže i slabiji 3.0 V6 TDI sa 250 KS i 550 Nm koji ubrzava do 100 km/h za 6,6 sekundi i troši samo 6,6 l/100 km!



I dizelaši su opremljeni osamstepenom automatikom, kao i quattro pogonom te sistemom regeneracije energije pri kočenju. Za izradu karoserije korištena je Aluminum Space Frame (ASF) tehnologija, a novi A8 duži je i širi od konkurenata, uz nešto nižu siluetu.



Sistem prilagodljivog zračnog ovjesa nudi još višu razinu udobnosti, a zavisno o brzini kretanja, karoseriju približava tlu za 25 mm, čime se povećava stabilnost i smanjuje otpor zraka, te u krajnjoj liniji štedi gorivo.



Takođe, karoserija se može i udaljiti od tla. Elegantne, jednostavne linije zaslužne su i za nizak koeficijent otpora zraka (.26). Naknadno, u ponudi će se naći i verzija s produženim međuosovinskim razmakom, a najavljena je i hibridna izvedba. Osim na novom modelu, Audiju valja i čestitati 100. rođendan!



VEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen