Freitag, 11. Dezember 2009

Barak Obama u Oslu dobio prestižno priznanje

Barak Obama u Oslu dobio prestižno priznanje
Ratniku „Nobel“ za mir!

Američki predsednik Barak Obama, koji vodi dva rata u Iraku i Avganistanu, dobio je juče u Oslu prestižnu i nekada uglednu Nobelovu nagradu za mir.

Nobelov komitet iznenadio je svet kada je 9. oktobra saopštio da je Obama dobitnik nagrade za mir, samo devet meseci od dolaska u Belu kuću, a zbog, kako je obrazloženo, „njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima“.
Od tada je Obama naredio slanje još 30.000 američkih vojnika u pakao Avganistana, gde je u oktobru 2001. poginulo ukupno 857 američkih vojnika. U Iraku je od marta 2003. poginulo ukupno 4.279 američkih vojnika.
Obama je u Oslo, gde će ostati 26 sati, doputovao u pratnji supruge Mišel, a trudio se da bude ljubazan i otkloni nedoumice oko dobijanja nagrade.
„Ne sumnjam da ima drugih koji su mnogo zaslužniji. Cilj nije pobeda na testu popularnosti ili dobijanje nagrade, čak i tako prestižne kao što je Nobelova nagrada za mir. Cilj je promovisanje američkih interesa“, rekao je Obama istakavši da će vojsku iz Avganistana povući početkom 2011. Oglasio se i Fidel Kastro (83), bivši kubanski predsednik, kritikujući Obamu zbog toga što je prihvatio nagradu.
„Zašto je Obama prihvatio Nobelovu nagradu za mir, iako je već odlučio da vodi rat u Avganistanu do kraja? Nije bio primoran na tako ciničan čin. On ne pominje stotine hiljada ljudi, uključujući decu i nevine starije ljude, koji su poginuli u Iraku i Avganistanu“, napisao je Kastro u kolumni.
U znak protesta zbog politike SAD održane su demonstracije u Oslu, gde je raspoređeno više od 2.000 policajaca, uključujući
pripadnike specijalnih jedinica. Norveška vlada je izdvojila oko 10,6 miliona evra za bezbednost Osla.

Malom Obami kip u Džakarti
Bronzana statua koja predstavlja Obamu kao desetogodišnjaka u kratkim pantalonama i majici podignuta je u jednom parku u Džakarti, gde je Barak Obama živeo od šeste do desete godine. Statuu u prirodnoj veličini, koja predstavlja mladog Obamu koji se smeje leptiru koji se spustio na njegov palac, svečano je otkrio guverner Džakarte.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen