Mittwoch, 2. Dezember 2009

„Beovizija“ treba da se ukine

ISTRAŽUJEMO: Kako izabrati takmičara za „Evrosong”
„Beovizija“ treba da se ukine

Prema najavama sa RTS, način izbora srpskog predstavnika na predstojećem „Evrosongu” u Norveškoj, biće promenjen, a kako će „Beovizija” ubuduće izgledati, biće saopšteno uskoro. Činjenica je da je potrebno menjati postojeći model koji je glomazan i prevaziđen, a s tim se slažu i sagovornici „Blica” Kornelije Kovač i Marko Kon. Takođe, u anketi na sajtu „Blica” dve trećine čitalaca smatra da „Beoviziju” treba zameniti drugim modelom izbora.


U skladu sa ekonomskom krizom, način izbora srpskog predstavnika na „Evrosongu” će biti promenjen, a Sandra Šuša, urednica Zabavnog programa RTS-a, nedavno je u izjavi za „Blic” potvrdila da će izbor biti skromniji nego prethodnih godina.
- Za nekoliko dana će javnosti biti saopšteno na koji način će se ove godine birati naš predstavnik na „Evroviziji”. Iako su se pojavile informacije da se „Beovizija” gasi, to nije tačno, izborni festival će i dalje postojati, samo u izmenjenom obliku - kaže za „Blic” Duška Vučinić-Lučić, portparol RTS-a.
Ukoliko se već insistira na festivalu, logično bi bilo da se uvede samo jedno takmičarsko veče, sa najviše deset izvođača, a verovatno bi najbolje (i najjeftinije) rešenje bilo da RTS izabere jednog izvođača za koga proceni da bi na najbolji način predstavljao Srbiju, a zatim raspiše konkurs za odabir pesme. U svakom slučaju sadašnji format izbora je prevaziđen. Takođe, prethodnih godina „Beoviziju” su pratili brojni skandali - od uobičajenih priča o nameštanju izbora, grešaka u prebrojavanju glasova (zbog čega je, na primer, ove godine Ana Nikolić odustala od nastupa u finalu) do drastičnog razmimoilaženja između glasova gledalaca i stručnog žirija.
Da podsetimo, na ovogodišnjoj „Beoviziji” su održane dve večeri - u polufinalu je nastupilo 20 izvođača, u finalu se takmičilo 11 izvođača, a pobednika su odlučili glasovi gledalaca i tročlanog stručnog žirija. Kada se pogledaju iskustva iz drugih zemalja, načini izbora predstavnika na „Pesmi Evrovizije” se razlikuju. Osim klasičnog festivalskog oblika, koji obično podrazumeva jedno ili dva polufinala i finalno veče, primenjuje se i manje komplikovan način koji podrazumeva da, na primer, državna televizija izabere izvođača, a zatim se naknadno odluči koju će on pesmu pevati. Postoji i treća varijanta - odabere se nekoliko izvođača koji pevaju po tri pesme, a ko dobije najviše glasova pobeđuje.
- Koji god da se sistem izbora primeni, uvek će biti nezadovoljnih. Dok postoji glasanje putem SMS-a, biće problema. Možda je rešenje da odluku donosi samo stručni žiri. Naravno, novi sistem izbora treba ozbiljno razmotriti, konsultovati se muzičkim stručnjacima, pa zatim sugerisati RTS-u koji bi način izbora bio najbolji - smatra poznati kompozitor Kornelije Kovač, koji je ove godine bio član žirija u finalu „Beovizije”.
Po mišljenju Marka Kona, koji je ove godine predstavljao Srbiju na „Evrosongu” u Moskvi, možda je najbolje rešenje da se primeni sistem u kojem bi bar polovina kompozicija bila po pozivu, čiji bi autori bili poznati kompozitori.
- Ovakav način izbora se primenjuje u mnogim zemljama, kao što su Hrvatska, Makedonija, Velika Britanija... Problem „Beovizije” je, u autorskom smislu, veliki broj anonimusa. Siguran sam da će RTS, koji ima mnogo iskustva u organizovanju ovakvih događaja, odabrati dobro rešenje koje će dati bolje rezultate od dosadašnjeg načina izbora - priča Marko Kon.
Za bilo koji model da se RTS odluči, jedno je sigurno - ne postoji rešenje koje će zadovoljiti sve i sigurno će ponovo biti mnogo osporavanja sistema izbora.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen