Samstag, 12. Dezember 2009

BOZICNI RECEPTI: Guska nadjevena pireom od krumpira

Guska nadjevena pireom od krumpira



Umjesto da gusku jednostavno ispečete na ražnju, u svečanim prigodama, napunite je začinjenim pireom od krumpira i poslužite uz slatko-slani umak i aromatičan crveni kupus.

Sastojci za 4 do 6 osoba

1 guska

Za pire:
sol
1 kg krumpira
50 g maslaca
200 g luka
2 češnja češnjaka
1 žličica nasjeckane kadulje
1 žličica naribane korice limuna
papar
sol

Za umak:
4 tanke kriške slanine
25 g maslaca
1 mrkva
1 luk
2 stabljike celera
2 žlice voćnog likera (Calvados)
100 ml desertnog vina (marsale)
1 žličica Vegete
300 ml vode
1 žlica Džema od brusnice extra Podravka
1 žličica Gussnela Dolcela

Za prilog:
1 glavica crvenog kupusa
25 g maslaca
100 g sitno nasjeckanog luka
1 žličica naribane narančine korice
1 štapić cimeta
100 ml porta
1-2 žličice Vegete
sok 1 narandze

Priprema

  1. Gusku pripremite tako da uklonite vrat i višak masnoće te na nekoliko mjesta probodete kožu štapićem za ražnjiće.
  2. Cijelu gusku prelijte kipućom vodom, a zatim je dobro posušite upijajućim papirom.
  3. Posušenu gusku izvana dobro natrljajte solju.
  4. Oguljeni i narezani krumpir skuhajte, ocijedite i zgnječite da dobijete grubi pire.
  5. Na zagrijanom maslacu popecite nasjeckani luk do zlatnožute boje, a zatim dodajte protisnuti češnjak. Tada umiješajte pire, kadulju, limunovu koricu, papar i malo soli.
  6. Gusku napunite pripremljenim pireom, stavite na rešetku u kalup za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 2,5 sata dok nije pečena. Za to vrijeme nije ju potrebno zalijevati da se istopi što više masnoće.
  7. U međuvremenu pripremite umak tako da popečete slaninu na maslacu, a zatim dodajte nasjeckanu mrkvu, luk i celer te pirjajte oko 10 minuta.
  8. Dodajte voćni liker, desertno vino, Vegetu, vodu, džem i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.
  9. Umak procijedite, maknite suvišnu masnoću i po potrebi zgusnite razmućenim Gussnelom u malo vode.
  10. Kupus narežite na tanke rezance.
  11. Na rastopljenom maslacu u velikoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk i lagano ga popecite da omekša (oko 5 minuta). Dodajte koricu naranče i štapić cimeta pa kuhajte još oko 1 minutu.
  12. Zatim dodajte narezani crveni kupus, porto, Vegetu, sok naranče i po potrebi vodu. Kada zakipi, smanjite vatru na najmanje, pokrijte poklopcem i kuhajte oko 30 minuta dok zelje ne omekša.

Posluživanje

Pečenu gusku pustite da odstoji oko 15 minuta, zatim je narežite i poslužite uz umak i crveni kupus.

Savjet
Crveni kupus možete zamijeniti i nekim drugim povrtnim prilogom.

JOS VISE BOZICNIH RECEPATA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen