Freitag, 25. Dezember 2009

Film: Invictus (2009)



Žanr: Drama

Scenario: Anthony Peckham (Don't Say a Word, 2001.), John Carlin (knjiga)

Režija: Clint Eastwood (Million Dollar Baby, 2004.)

Glavne uloge:
Morgan Freeman, Matt Damon

Godina proizvodnje: 2009

Zemlja porekla: SAD

Trajanje:
134 min

His people needed a leader. He gave them a champion.

Sinopsis:
Invictus je inspirativna istinita priča o tome kako je Nelson Mandela (Morgan Freeman) ujedinio snage sa kapetanom južnoafričkog ragbi tima da ujedini svoju zemlju. Novoizabrani predsednik Mandela zna da njegova nacija ostaje rasno i ekonomski podeljena u osvit aparthejda. Verujući da može da ujedini svoje ljude kroz zajednički jezik sporta, Mandela se udružuje sa južnoafričkim ragbi timom dok oni hvataju zalet ka Svetskom kupu 1995. godine.

Rezime: Snimljen tipičnom preciznošću reditelja Clinta Eastwooda, Invictus možda neće biti dovoljno uzbudljiv nekim gledaocima, ali Matt Damon i Morgan Freeman glume likove iz stvarnog života sa zadivljujućom ubedljivošću.

IMDB ocena: 7.9/10

Datum svetske premijere: 3. decembar 2009. (SAD)
Datum domaće premijere: ?

Trivija:
- Scene eksteriora oko kuće Nelsona Mandele snimljene su u okolini njegove prave rezidencije u Johanesburgu, dok su scene interiora snimljene u kući u Kejptaunu.
- Predsednička kancelarija, gde su se Nelson Mandela i Francois Pienaar prvi put upoznali, snimljena je u kancelarijama građevine Union Buildings, sedištu vlade u Pretoriji. Ovo je prvi film koji je tamo snimljen.
- Sve ragbi utakmice snimljene su na stadionu Ellis Park u Johanesburgu, gde su se zapravo i odigrale. Stadion se od 1995. godine umnogome promenio, tako da je dizajner produkcije James J. Murakami sproveo opsežno istraživanje kako bi stadio izgledao kao pre. Kasnije je korišćena i kompjuterska grafika kako bi se upotpunio efekat.
- Lična pomoćnica Nelsona Mandele, Zelda la Grange, dala je kompliment radu dizajnera produkcije Jamesu J. Murakamiju i njegovom timu: "Poznajem kuću tako dobro, a oni su je predstavili do savršenstva. Čak je i okolina izgledala isto. A onda sam čula Morgana Freemana kako govori, ali nisam isprva videla ko je, pa sam pomislila, 'Kako se sada gospodin Mandela zatekao tamo?'"
- Za vreme snimanja utakmice, na tribinama je bilo svega preko 2.000 statista. Uz pomoć motion capture tehnike, ekipa za vizuelne efekte je bila u mogućnosti da "napuni" stadion sa 62.000 navijača.
- Omiljeni bend Nelsona Mandele, Soweto String Kvartet, bio je angažovan za rad na filmu.
- Clint Eastwood je za vreme snimanja filma postao fan ragbija. Dok je bio u Južnoj Africi, svake večeri je satima gledao ragbi utakmice, tako da je na kraju počeo i da uživa u njima.

Nominacije:
Najbolji glumac (Morgan Freeman), Najbolja režija, Najbolji film, Najbolji sporedni glumac (Matt Damon), 2010 Broadcast Film Critics Association Awards
Najbolja režija, Najbolji glumac u drami (Morgan Freeman), Najbolji sporedni glumac u drami (Matt Damon), 2010 Golden Globes, USA
Najbolji glavni glumac (Morgan Freeman), Najbolji sporedni glumac (Matt Damon), 2010 Screen Actors Guild Awards
Najbolji glumac (Morgan Freeman), Najbolja režija, 2009 Washington DC Area Film Critics Association Awards

Nagrade:
Nagrada Freedom of Expression, Najbolji glumac (Morgan Freeman), Najbolja režija, 2009 National Board of Review, USA

'Invictus' Engleski Trailer / Trejler


Izvor: FolkoTeka.com

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen