Freitag, 25. Dezember 2009

Kinezi kupili Volvo

Navala Kineza na europske proizvođače automobila. Posrnula euro auto industrija svoje novo utočište pronalazi u Kini. Tako i Volvo...

Ford Motor Company, vlasnik Volva, je i službeno objavila svoju odluku da će prodati Volvo Car Corporation i to najvećem privatnom proizvođaču automobila u Kini, tvrtki Zhejiang Geely Holding Group Company Limited.

Ford je potvrdio da je dogovor postignut, ali da će sve pojedinosti biti dogovorene najkasnije do proljeća 2010. godine, kada bi se ugovor i konačno potpisao, te Volvo u potpunosti prešao u kineske ruke.

Geely je za Volvo ponudio oko dvije milijarde dolara, što je manje od jedne trećine iznosa koji je prije desetak godina dao Ford.

Volvo Cars ima oko 20.000 zaposlenih, a od tog broja 15.000 je u Švedskoj. Ove godine otpušteno je 6.000 radnika. Godišnja proizvodnja Volva je u 2008. godini bila 310.000 vozila, a ove godine se očekuje porast na oko 325.000 primjeraka.

S obzirom da je osigurana budućnost Volva kao marke, po svemu sudeći najavljivani novi model Volvo S60, kao i električna verzija kombi-limuzine Volvo C30 imaju izvjesnu budućnost.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen