Montag, 7. Dezember 2009

Najbezbedniji automobili u SAD

Najbezbedniji automobili u SAD

U izboru najbezbednijih modela za 2010. godinu, američki Ford, japanski Subaru i nemački Volkswagen vode na listi proizvođača 19 vozila i osam sportsko-terenskih kola koju je sačinio Američki institut za bezbednost u saobraćaju (IIHS) u Virdžiniji.Vozila su birana po najboljoj zaštiti putnika i vozača u slučaju direktnog ili bočnog sudara, na osnovu testova koje je obavio institut tokom ove godine.

Najviše nagrada dobili su kompanija Ford i njegova švedska filijala Volvo. Njima je pripalo šest priznanja, na listi koju je ove godine američki institut znatno smanjio u odnosu na nagrade dodeljene modelima za 2009. godinu, zbog pooštrenih kritrijuma bezbednosti.

Posle Forda, sledeći na listi proizvođača najsigurnijih automobila su Subaru, Volkswagen i njegova filijala Audi.

Američka grupacija Chrysler dobila je četiri nagrade, dok su po dve dobili Honda i General Motors. Kompanije Toyota, BMW, Mazda i Mitsubishi isključeni su iz ovogodišnjeg pregleda IIHS.Fordovi dobitnici nagrada su Ford Taurus i Lincoln MKS putnički automobili, zatim Volvo S80 i Volvo C30, kao i XC60 i sportsko terensko vozilo Volvo XC90.

U odluci za nagrade je navedeno da je Ford uspeo da obezbedi kupce bezbednim vozilima u širokom obimu moguće zaštite u slučaju sudara.

Subaru je dobio nagrade sa modelom Subaru Legacy, Impreza, kao i sprotskim terencima Tribeca i Forester.

Subaru je pobednik IIHS u sve četiri klase vozila u kojima se nadmetao. Japanska kompanija je zabeležila izuzetno visok rast prodaje u SAD od 13 odsto za deset meseci 2009. godine, zahvaljujući upravo bezbednosti vozila, sa niskim sedištima u šasiji i dobrim prognozama u slučaju direktnog sudara.Nemački VW je pobedio sa verzijama sa četvroro vrata, Jetta, Passat i Golf, zatim Audi A3 i malim sportskim terencem Tiguan.

Chrysler je nagrađen za sedane Chrysler Sebring i Dodge Avenger opremljene sistemom elektronske kontrole stabilnosti.

GM i Honda dobili su po dve nagrade, GM za Buick Lacrosse i za Chevrolet Malibu, a Honda za verziju Civica sa četvoro vrata i elektronskom kontrolom stabilnosti i model Honda Element. Među pobednicima su se našli i Nissan Cube, Kia Soul i Mercedes C-klase.

VEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen