Freitag, 25. Dezember 2009

OSMO REDOVNO ZASEDANJE S.O. SJENICA

Projektovani budžet za 2010.godinu, koji je jednoglasno i u punom sastavu, usvojen na Osmom redovnom zasedanju Skupštine opštine Sjenica, iznosi 495.500.000.dinara. Kako je rečeno u obrazloženju predlagača, stručne službe za projektovanje budžeta, usvojeni budžet za narednu godinu imaće tri osnovna cilja: ostvarenje započetih investicija, podršku razvojnim projektima i održavanje ekonomskog ambijenta.

Najviše sredstava i u narednoj godini, 108.105.000. dinara izdvaja se za potrebe Javnog preduzeća Direkcije za urbanizam projektovanje i izgradnju. Za potrebe Opštinske uprave izdvaja se ukupno 80.350.000.dinara, od čega četiri miliona ide na povećanje tehnološke opremljenosti službi i rekonstrukciju sistema grejanja. Za potrebe Organa opštine, budžetom je predviđena suma od nešto više od sedamdeset miliona dinara, od kojih je 17 miliona predviđeno za projektovanje uređenje i izgradnju, između ostalog i za projekat završetka opremanja Predsedništva opštine u novoizgrađenoj zgradi Poslovno-komercijalnog centra.

Po pitanju budžetskih prihoda, u obrazloženju stručne službe se navodi da najveće prihode, oko 65 odsto ukupnog budžeta, čine republička transferna sredstva, koja neće biti umanjena u odnosu na tekuću godinu. Što se tiče ostalih, izvornih prihoda opštine, koji su na niskom nivou, njihovo povećanje se planira primenom ravnomerne i široke taksene politike, a ne povećanjem, taksenih i poreskih obaveza i stopa. Uz opštu ocenu da je projektovani budžet veoma ambiciozan i optimističan, i pohvale stručnoj službi za izradu takvog finansijskog plana, jednoglasno usvajanje budžeta propraćeno je aplauzom. Nakon završene sednice, u čijem radu su učestvovali predstavnici svih vladajućih i opozicionih klubava lokalnog parlamenta, u izjavi za medije, predsednik opštine Sjenica Muriz Turković je usvojeni budžet ocenio istovremeno i restriktivnim i razvojnim.

''Budžet je istovremeno i restriktivan i razvojni. Restriktivan je u smislu lične potrošnje zaposlenih u opštini, jer ćemo nastojati da se što manje troši na tom planu, i plate će ostati na istom nivou, a razvojni će biti zbog planova koje nameravamo da ostvarimo u narednoj godini. S obzirom da će iduće godine Dom zdravlja biti delimično ili u potpunosti pod ingerencijom opštine, nameravamo da u toj oblasti uložimo značajnija sredstva, kako bi zdravstvenu zaštitu stanovništva podigli na veći nivo. U oblasti školstva planiramo da obezbedimo određen broj vozila za prevoz đaka pešaka, što je veliki problem u našoj opštini. Za potrebe Komunalnog preduzeća i Direkcije za urbanizam projektovanje i izgradnju, takođe se planira nabavka novih vozila i mehanizacije. U planu nam je i završetak bioskopske sale, za šta imamo obećanje da će nam pomoći Ministarstvo kulture, kao i unapređenje uslova u oblasti sporta i rekreacije'', rekao je Turković.

Na Osmom redovnom zasedanju Skupštine opštine Sjenica, između ostalog, jednoglasno je usvojena i Odluka o povećanju dnevnica odbornicima, sa dosadašnjih dve, na pet hiljada dinara, koliko iznosi i dnevnica za članove Opštinskog veća u Sjenici.

IZVOR I KOMENTARI OVDE


Sednicu mozete pogledati na linku
http://sjenica.com/s3/index.php?option=com_seyret&Itemid=51&task=videodirectlink&id=198

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen