Freitag, 25. Dezember 2009

Papa na kratko oboren na zemlju

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt XVI na kratko je oboren na zemlju dok je ulazio u Baziliku Svetog Petra u Vatikanu gde je u ponoć, na Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru, služio misu.
Papu je, dok se u koloni sa drugim crkvenim velikodostojnicima kretao ka oltaru, napala žena koja je preskočila bezbednosnu barijeru, i uprkos intervenciji obezbedjenja uspela da se probije do Benedikta i da ga povuče za odoru.

Prema rečima BBC-jevog izveštača iz Vatikana, nastupila panika koja je trajala nekoliko trenutaka - hor je prestao da peva, u bazilici se čuo kolektivni uzdah okupljenih vernika, dok su pripadnici obezbedjenja potrčali ka papi da vide šta se desilo.

Papa Benedikt je svega nekoliko trenutaka kasnije ustao i uputio se ka oltaru gde je služio misu i nakon toga održao tradicionalnu propoved.

BBC-jev izveštač primećuje da je pontif "očito bio vrlo uznemiren zbog incidenta", i da je tokom propovedi nekoliko puta zamucnuo.

Osim pape, u incidentu su se na podu Bazilike Svetog Petra našli još neki katolički velikodostojnici, izmedju ostalih i jedan francuski kardinal kome je tom prilikom po svemu sudeći naprsla kost na nozi.

"Napadnut, ali ne i doveden u opasnost"

Italijanska novinska agencija ANSA navodi da policija u Vatikanu ispituje ženu koja je oborila papu i da ona kaže da je htela da zagrli poglavara katoličke crkve.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi, rekao je Frans presu da je reč o ženi koja po svemu sudeći ima mentalnih problema.

On priznaje da to jeste bio napad na papu, ali ističe da Benediktov život nije bio u opasnosti.

Misa počela ranije

BBC-jev dopisnik iz Rima medjutim ukazuje da je ovo najozbiljniji slučaj narušavanja papine bezbednosti u poslednjih nekoliko godina.

Sam Benedikt bi danas na Trgu svetog Petra u Rimu trebalo da održi tradicionalno obraćanje "Urbi et orbi" (Gradu i svetu).

U sinoćnjoj propovedi on je izmedju ostalog poručio da su "sukobi i odsustvo pomirenja u svetu posledica činjenice da smo zaglavljeni u svojim interesima i stavovima, u svom malom ličnom svetu".

Misa na Badnje veče sinoć inače održana u ponoć kao što je uobičajeno nego je, prvi put u istoriji, počela dva sata ranije.

Zvaničnici u Vatikanu kažu da je odluka doneta da bi se umanjio pritisak na papu, koji će skoro napuniti 83 godine i u ovo doba godine ima puno obaveza.

Oni odučno negiraju da je to znak da je papino zdravlje narušeno.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen