Samstag, 19. Dezember 2009

PAŽNJA: mobilna mafija hara Srbijom

PAŽNJA: Jednim pozivom skidaju 2.000 evra!



Policija upozorava da su se pojavili prevaranti koji jednim pozivom iz inostranstva korisnicima mobilne telefonije u Srbiji prave ogromne račune! Iz MUP-a apeluju: Ne javljajte se na sumnjive pozive

Specijalisti za visokotehnološki kriminal osmislili su novu prevaru sa mobilnim telefonima! Žrtve „mobilne mafije" su pretplatnici u Srbiji koji su proteklih nedelja odgovarali na pozive sa nepoznatih brojeva iz inostranstva. Na ovaj način pojedinim korisnicima stizao je račun od nekoliko stotina, pa do 2.000 evra!

Kako Press saznaje, policiji je u poslednjih mesec dana stigao veliki broj poziva oštećenih građana.

- Korisnik „Mobilne telefonije" iz Beograda je 22. novembra 2009. na svom telefonu primetio propušten poziv sa telefonskog broja... +393193260013... U želji da sazna ko ga je zvao pozvao je odmah taj broj. Javio mu se automat koji ga je preusmeravao na nekoliko navodno besplatnih usluga. Prekinuo je razgovor tek posle minut i po. Na kraju meseca stigao mu je račun od 2.000 evra - kaže Pressov sagovornik iz policije, i dodaje:

- „Mobilna mafija" osmislila je jednostavan način kako da dođe do novca. Prevaranti najpre zakupe komercijalne brojeve telefona u nekoliko zemalja i prijave neku vrstu usluga koja će biti naplaćivana pozivom od osobe koja okrene broj. Ti komercijalni brojevi nisu ni mnogo skupi. Onda se kompjuter programira da poziva na nekoliko hiljada telefonskih brojeva u Srbiji.

Naš sagovornik objašnjava da prevaranti čekaju da žrtva pozove i da taj poziv naplate.

- Najčešće za jedan telefonski poziv naplaćuju između 10 i 50 evra, ali ima slučajeva kada osoba koja je pozvala broj ne može da prekine vezu i onda je cifra mnogo veća, i do 2.000 evra!

U policiji kažu da u većini slučajeva posle prekinutog poziva žrtva odmah pozove nepoznati broj.

Stižu astronomski računi

- Kada pozove broj koji je bio „propušten", žrtva je automatski prebačena na neku agenciju koja besplatno daje melodije za mobilne telefone. Posle prihvatanja jedne „besplatne" melodije, dobijate još nekoliko desetina, pa čak i stotina, i svaku plaćate po određenoj ceni - kažu u policiji, i objašnjavaju da je moguće i da pored govornog aparata žrtva dobije operatera.

- Operater ili operaterka zadržavaju oštećenog na vezi. Oni sa njim pričaju na stranom jeziku, ili na srpskom i objašnjavaju mu da je dobio nagradu i da samo treba da kaže svoje podatke kako bi mu nagrada bila poslata. Od trenutka kada se daju podaci počinje i druga vrsta prevare, jer se unapred plaćaju troškovi pošiljke - rekao je naš izvor!

U policiji kažu da postoji samo jedan siguran način da se izbegne prevara, a to je da se u slučaju pojavljivanja nepoznatog broja iz strane zemlje na ekranu mobilnog telefona ne odgovara na poziv.

- Najčešće korišćeni početni brojevi su +390..., +391..., +392..., +393..., +394... Ako se ipak pozove „propušteni broj" u želji da se sazna ko je zvao, račun na postpejd tarifi biće mnogo veći. Pripejd korisnici odmah ostaju bez celokupnog kredita - kaže sagovornik iz policije.

Interesantno je da kada oštećeni shvate da se radi o prevari, ne mogu nikoga da okrive jer su svojevoljno pozvali taj broj. Prema zakonu, samo u slučaju da oštećeni ne može da prekine vezu, to je računarska prevara, a u drugim slučajevima to je naplata poziva!

Za prevaru 3 godine zatvora

Tužilac za visokotehnološki kriminal Lidija Komlen-Nikolić kaže da u slučaju da oštećenog neko drži na vezi, pa ne može da prekine poziv u inostranstvo, jedino ostaje da izvadi bateriju iz telefona.


Kako varaju

- Prevaranti zakupljuju komercijalne brojeve telefona u inostranim zemljama i prijavljuju neku vrstu usluga koje će biti naplaćivane pozivom osobe koja okrene broj

- Onda se programira kompjuter koji poziva na nekoliko hiljada telefonskih brojeva u Srbiji

- Kada oštećeni posle propuštenog poziva okrene broj, aktivira se neka od „usluga", koje koštaju od nekoliko desetina pa do 2.000 evra!

Saveti

- Ne odgovarati na nepoznate pozive sa početnih brojeva +390..., +391..., + 392..., +393..., +394..,.

- Ukoliko oštećeni pozove i javi se govorna pošta ili operater, odmah prekinuti vezu i izbrisati broj

- Ukoliko ne može da se prekine veza, što pre ugasiti telefon ili izvaditi bateriju


Kloniranje kartica!

Pored prevare sa propuštenim pozivom, kod nas su pre nekoliko dana otkrivene prevare sa kloniranim karticama i zloupotrebom platnih kartica. Aleksandar A., Milan M. i Đorđe D., svi iz Kragujevca, uhapšeni su zbog sumnje da su falsifikovanjem kartica za mobilne telefone oštetili domaće mobilne operatere za 62,8 miliona dinara! Oni su preko „kloniranih" SIM kartica pozivali hotlajn servise, servise za zabavu i slične, koji se nalaze uglavnom u afričkim državama, kao i u Moldaviji i Ukrajini.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu podnelo je nedavno zahtev za sprovođenje istrage protiv M. C. (17) iz Vranja i D. Č. iz Beograda zbog sumnje da su zloupotrebom platnih kartica američkih banaka oštetili firmu „CT ritejl" iz SAD za 270.238 dinara.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen