Dienstag, 1. Dezember 2009

Preminuo Milan Babic

Preminuo Milan Babic
U svom domu je, u ponedeljak uveče, 30.11.2009.g., iznenada preminuo pevač narodne muzike Milan Babić (66). U svojoj omiljenoj fotelji sklopio je oči i nije se probudio.

Smrt je došla brzo, bez najave, a vest o odlasku najvećeg gospodina među pevačima narodne muzike, kako su ga zvale kolege, šokirala je pevače koji su s njim još pre sedam dana gostovali u televizijskim emisijama.

Ostaće upamćen kao veliki borac za očuvanje srpskog muzičkog nasleđa, u čijim pesmama nikada nije bilo uticaja turskog i grčkog melosa. Njega su slušali i seljaci, radnici i intelektualci, pa su se njegove pesme pevale u kafani i na Kolarcu.

Milan Babić rođen je u selu Goričani, između Čačka i Kraljeva na obali Zapadne Morave. Muzički talenat nasledio je od majke, koja je uz brojne kućne poslove uvek nešto pevušila i pesmom ga budila ujutru da se spremi za školu.

Borba za "Korene"

Po želji njegove supruge Radmile, pre devet godina nastalo je udruženje "Koreni", čiji je predsednik bio Milan Babić. Cilj udruženja bio je da se otrgnu od zaborava srpske narodne pesme....

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen