Freitag, 25. Dezember 2009

SAVETI: Naučite ih da se lepo ponašaju

Sedi konačno mirno, pospremi svoju sobu i ne igraj se hranom dok jedeš! Ovakve ili slične rečenice svakodnevno se mogu čuti od roditelja koje ljuti ponašanje njihovih mališana.
Stručnjak za ljudsko ponašanje iz Berlina Nadin Mejden smatra, međutim, da „svako dete može lepo da se ponaša". To je istovremeno i naslov njene nedavno objavljene knjige, iz koje prenosimo neke osnovne saveta kako da svoje dete naučite lepom ponašanju.
 





Potpora partneru
Jedan od osnovnih zadataka na samom početku jeste da dobro razmislite i da tačno definišete ciljeve koje vaspitanjem želite da postignete. Postavite pravila i utvrdite rituale, koji moraju da se shvataju ozbiljno. Ako su deca već starija, pravila mogu da budu fleksibilnija, uz eventualne opravdane izuzetke.
Što se ponašanja samih roditelja tiče, o spornim pitanjima koja se tiču vaspitanja ne bi trebalo raspravljati pred decom, već u četiri oka. Saglasnost u tom pogledu uliva sigurnost i deci i roditeljima. Ako se autoritet i zahtevi vašeg partnera dovode u pitanje, branite ga, jer u suprotnom sečete granu na kojoj i sami sedite.

Komunikacija
Komunikacija predstavlja osnovu svakog zajedničkog života. Što češće objašnjavajte deci zbog čega je neko pravilo važno i zbog čega u nekoj situaciji postupate na određen način. Nemojte gubiti volju i strpljenje ako neke stvari deci morate često da ponavljate dok ih ne nauče.
Ako svoju decu kritikujete, uvek kritikujte njihovo ponašanje, a ne ličnost. Ako je moguće, nemojte ih opominjati pred drugima i izbegavajte da ih ponižavate.

Rituali
Svakodnevicu svoje dece, naročito oko obroka, ispunite...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen