Samstag, 19. Dezember 2009

SAVETI: Obavite praznicni soping bez stresa: 6 tajni pametne kupovine

Obavite praznicni soping bez stresa: 6 tajni pametne kupovine

U nedelji pred doček Nove godine sve sjaji i blješti, a vi dospevate na ivicu nervnog sloma jer vas čeka odlazak u kupovinu, čišćenje i kićenje kuće, ali i pripremanje tona hrane. Sada je vreme da naučite – sve može da sačeka, ali šoping treba da se obavi prema planu i na vreme. Napravite spisak stvari koje su vam potrebne, ne nasedajte na specijalne ponude, izbegavajte gužve u samoposlugama i tržnim centrima, savetuje psiholog Danijela Bevestrelo.

Pretpraznična kupovina je veoma naporna ne samo zbog toga što nam oduzima vreme i snagu, već i zato što je često veoma stresna. Ako ne želite da vam šoping iscrpi svu energiju poslušajte savete italijanskog psihologa Danijele Bavestre.



Napravite spisak
Nedelju dana pre odlaska u kupovinu napravite spisak namirnica koje su vam potrebne. Zalepite papir na frižider, pa ako se setite još nečega što vam nedostaje, latite se olovke i dopišite tu stavku. Nemojte mnogo da eksperimentišete već se držite proverenih proizvoda. Čak iako su malo skuplji, isplatiće vam se jer neće biti neprijatnih iznenađenja. Ne gubite vreme analizirajući različite artikle da biste odabrali najbolji. Ostavite to za drugi put, kad ne budete u gužvi.

Limitirajte budžet
Unapred odredite koliko ćete novca izdvojiti i pridržavajte se toga. Ako prekoračite planiranu sumu, sekiraćete se. Potrudite se da sve plaćate kešom, jer ćete tako lako kontrolisati koliko ste novaca potrošili i koliko vam je ostalo. U slučaju da se ipak odlučite za „plastični novac“, nemojte da probijate bankovna ograničenja, kako se ne biste neprijatno iznenadili na kraju meseca.

Izbegavajte akcije
Ne nasedajte na specijalne ponude i sniženja. U želji da uštedite što više, kupićete stvari koje vam zapravo nisu ni potrebne. Kupujte proizvode na sniženju samo ako se nalaze na spisku koji ste poneli od kuće. Takođe, možete da se poslužite još jednim trikom. U marketu koristite korpu a ne kolica. Ako uzmete kolica, veća je verovatnoća da ćete ih napuniti gomilom nepotrebnih stvari.

Oprezno s krpicama
Ako se odlučite da obnovite vašu garderobu u poslednji čas, budite oprezni. Kada pronađete nešto što vam se sviđa, obavezno ga probajte, ako treba i...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen