Donnerstag, 24. Dezember 2009

SAVETI: Poremećaji u ishrani: Anoreksija nervoza, bulimija i kompulsivno jedenje

Moderan način života sa sobom je doneo mnogo korisnih stvari, posebno za ljudsko zdravlje, o čemu svedoči činjenica da je čovekov životni vek drastično produžen s pronalaskom lekova i napretkom medicine.
Međutim, modni diktati i shvatanje lepote, prouzrokovale su brojne poremećaje u ishrani, posebno kod mladih žena koje u želji da izgledaju poput manekenki često obolevaju od anoreksije ili bulimije, a drugi društveni stresovi četo izazivaju i kompulsivno jedenje.



Anoreksija nervoza
Anoreksija nervoza je poremećaj u ishrani najčešće izazvan drugim psihičkim problemima koji za posledicu ima neuhranjenost i pogrešnu percepciju telesne mase.
Osoba koja je anoreksična u ogledalu uvek na sebi vidi višak kilograma, iako to ne odgovara realnom stanju stvari. Osobe obolele od anoreksije gube težinu tako što se izgladnjuju do iznemoglosti, prekomerno vežbaju ili koriste razne preparate i diuretike. Posledice mogu da budu fatalne po zdravlje obolele osobe.
U većini slučajeva poremećaj se javlja kod devojaka u pubertetu i mladih žena. U prilog tome da anoreksiju nervozu treba shvatiti ozbiljno govori i podatak da 15 odsto obolelih umire od posledica izazvanih tim poremećajem. Takvim osobama često je hladno...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen