Sonntag, 6. Dezember 2009

SAVETI: Sve o kontracepciji - Muski ili zenski kondom, spirala ili pilula?

Sve o kontracepciji - Muski ili zenski kondom, spirala ili pilula?
Da li su žene te koje odlučuju kojoj će se kontraceptivnoj metodi prikloniti ili su to pak muškarci? Da li je u redu da žena kupuje kondome i nosi ih u svakoj svojoj tašnici? Ili će se pak odlučiti za kontraceptivne pilule ili u krajnjem slučaju za „pilulu posle"? Sve češće se pominju i „ženski kondomi"...




KAKVO JE STANJE U SRBIJI?
U Srbiji se metode kontracepcije malo upotrebljavaju. Prema istraživanjima Unicefa čak 52,1% žena ne ne koristi nikakvo kontraceptivno sredstvo, 22,6% devojaka neželjenu trudnoću najčešće prekida abortusom, a moderna sredstva kontracepcije koristi samo 18,6% dama. Razlozi za ovakve, relativno poražavajuće rezultate su najčešće posledica neadekvatne obaveštenosti, tradicionalne nepoverljivosti ka hormonskoj kontracepciji, relativno nemarnog odnosa žene i devojke prema sebi, nedovoljnog poznavanja opasnosti abortusa kao najčešće metode kontracepcije žena u Srbiji. Zbog tradicionalne sredine, žena najčešće ostavlja muškarcu da se pozabavi kontracepcijom, a oni su često nemarni i puni predrasuda naročito prema kondomima i tako žena rizikuje da ostane u drugom stanju kada to ne želi ili da bude inficirana raznim bolestima koje se upravo prenose polnim odnosom i time stavlja svoje zdravlje u pitanje.


KONDOMI
Najčešće su napravljeni od lateksa ili od poliuretina. Podmazani su lubrikantom na bazi silikona ili na bazi vode. Najveća zabluda je da se veličina kondoma odnosi na dužinu, to nije istina, oznaka veličine se odnosi samo na njegovu širinu. Postoje obični kondomi, rebrasti - koji svojim ispupčenjima ženi pružaju dodatni stimulans i oni sa raznim ukusima pogodni za oralan seks. Prva asocijacija na kondome je brend Durex, ali na našem tržištu postoje i kondome Trojan, Primeros, Sico, Don Juan i drugi.

U poslednje vreme se sve više govori o „ženskom kondomu". Jasno je da je žena ta koja ga primenjuje. Stavlja se u vaginu, oblika je valjka, izrađen od lateksa, dug oko 15cm pa time oblaže celu unutrašnjost vagine a pomoću dva prstena na dva kraja pričvršćuje se da ne ispadne. Iako proizvođač navodi da se može nositi 12 sati dnevno naš ginekolog kaže da u praksi nije imala mnogo pacijentkinja kojima je ova kontracepcija bila izbor.





HORMONSKA PILULA
Kome se preporučuje pilula kao kontraceptivna metoda i da li ima neželjenih dejstva pitali smo našeg ginekologa, doktorka Milanović kaže : „ Puno puta se srećem u praksi sa pacijentkinjama koje su na osnovu preporuke drugarice, informacija iz štampe i medija , ili podataka sa interneta same sebi odredile pilulu koju žele da uzimaju i tek sa pojavom određenih nusefekata su konsultovale ginekologa . Iz ovog razloga je jako važno da se pre odabira bilo kog sredstva kontracepcije prvo obavi pregled i konsultacija sa ginekologom, to moram da naglasim. Pilula je metoda izbora za zdrave žene koje imaju odgovoran stav prema svojoj seksualnosti i žele sigurnu metodu sprečavanja začeća.

Generalno, u ovo se ubraja većina žena, sem onih koje imaju određena oboljenja ili ih odlikuje zaboravnost pošto se pilula mora uzimati svaki dan u isto vreme. Upotreba pilula se prvenstveno preporučuje devojkama koje nisu rađale, starosti do 35 godina života, nepušačima, koje imaju redovne seksualne odnose i stalnog partnera , jer pilula ne štiti od polno prenosivih infekcije. Pilula se ne preporučuje pacijentkinjama koje imaju rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja (trombozu dubokih vena, plućnu emboliju i hipertenziju), koje imaju neregulisanu ili loše regulisanu šećernu bolest, neko teže oboljenje jetre, pate od migrene, imaju suspektne promene u dojkama, koriste lekove za epilepsiju i drugo."

Neželjena dejstva pilule
Pitanja koja se nižu u svakodnevnom radu o potencijalnim neželjenim dejstvima su nebrojena: hoću li se ugojiti, omaljaviti, dobiti akne, tumor dojke ili materice; može li mi pilula smanjiti mogućnost rađanja kasnije, da li utiče na pojavu anomalija ploda...? Dakle, danas stvari stoje ovako : trenutno je u upotrebi peta generacija oralnih kontraceptivnih pilula koje imaju iza sebe višegodišnja klinička ispitivanja. Dokazani su pozitivni efekti primene pilule na regulisanje neurednih menstrualnih ciklusa, smanjenje obilnosti i trajanja krvarenja, ublažavanje bolnih menstruacija, smanjenje i gubitak maljavosti i akni, eliminisanje PMS-a. Takođe se zna da uzimanje kontraceptivne pilule umanjuje rizik nastanka malignih oboljenja jajnika i sluzokože materice nisu dokazani navodi o povećanom riziku za karcinom jetre i grlića materice, a ve
ćima eksperata smatra da upotreba pilule neće povećati rizik za pojavu karcinoma dojke kod osoba sa pozitivnom porodičnom anamnezom ove bolesti.

PILULA - 28 DANA
Vrlo interesantno je da se od skora na našem tržištu pojavila nova hormonska kontraceptivna pilula-Yaz (Džez). Za razliku od dosadašnjih...

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen