Sonntag, 6. Dezember 2009

SAVETI: Vaspitanje deteta: Veliki dogadjaji u maloj glavi

Vaspitanje deteta: Veliki dogadjaji u maloj glavi
Preseljenje, razvod, dolazak na svet novog člana porodice, smrt bliske osobe... događaji su koji su stresni za svakoga. Zamislite kako onda na te iste događaje reaguje detence koje je dovoljno veliko da primeti da se nešto čudno događa, ali je nedovoljno zrelo da shvati i zbog čega. Daćemo vam nekoliko korisnih saveta i ideja kako da prođete kroz teške periode života, a da pri tom vaše dete što manje pati.
PRVA NOĆ U TUĐOJ KUĆI
Iako je vaše dete verovatno već prespavalo u drugoj kući kad ste bili u poseti rodbini ili na odmoru, ali to nije isto kao kada ga ostavite samog da prespava kod, primera radi, vaših roditelja.
Ako dete želi da ostane kod bake nije loša ideja da to iskoristite kao mali ispit za njegovu samostalnost. Inače, što duže budete odlagali ovakav korak, mališanu će biti sve teže da se odvoji od vas.
* Pripremite ga pričom o tome da će prespavati u drugoj kući, kao i o tome šta će tamo raditi. Kada ga odvedete, pozdravite se uz osmeh i ponašajte se opušteno. Nemojte da govorite stvari poput: "Nije to ništa strašno. Prespavaćeš kod bake samo jednom", jer ćete samo naglasiti važnost onoga što predstoji.
* Izaberite osobu koju vaše dete dobro poznaje i u čijem društvu uživa. Takođe, dozvolite mu da ponese omiljene igračke i knjige.
* Jedna noć u tuđoj kući sasvim je dovoljna za prvi "solo" izlet.
* Pridržavanje uobičajenog rituala odlaska na spavanje stvoriće utisak da se sve odvija kao kod kuće. Međutim, ako je dete uznemireno, neće ništa poremetiti ako baka ostane sa njim dok ne zaspi. Mnogo je važnije da ono oseti sigurnost.


RAZVOD ILI RAZDVAJANJE
Dolazak prve bebe u kuću za većinu parova predstavlja i pravi ispit za kvalitet njihovog braka i međusobne tolerancije. Iako je ovo prirodna uloga, roditeljstvo neminovno uzrokuje promene u odnosu partnera koje ponekada mogu da dovedu i do razvoda. Većina parova uspeva da prebrodi probleme, ali u slučaju nepremostivih razlika i nesuglasica, koje neminovno vode ka raspadu braka, učinite sve da biste dete zaštitili od stresa.
* Psiholozi kažu da je najvažnija stvar da uverite dete da nije njegova krivica to što tata i mama više nisu zajedno. Takođe, treba da ga podstičete da ispoljava svoja osećanja, uključujući strah i revolt.
* Izbegavajte svađe sa partnerom u prisustvu deteta. Trudite se da budete fer i da ne krivite supruga za sve. Bez obzira na to koliko se loše odnosio prema vama, on je ipak otac vašeg deteta. Taj odnos je najvažniji (pokušajte da kontrolišete ogorčenje i povređenost!) i neophodno je da se održava i razvija u budućnosti.
* Normalno je da će dete preživeti traumu zbog razvoda roditelja, ali je za njega mnogo bolje da živi sa dvoje srećno razvedenih roditelja koja žive odvojeno, nego sa dva nesrećna roditelja koja žive zajedno.

PROMENA MESTA STANOVANJA
Ukoliko je stan/kuća u kojem živite jedini dom za koji vaše dete zna, onda će preseljenje za njega biti prilično traumatično iskustvo. Još teže biće ako ono podrazumeva i promenu obdaništa, navikavanje na novo igralište ispred zgrade i nove drugare.
* Unapred pripremite dete za veliki događaj tako što ćete ga odvesti nekoliko puta u novi stan objašnjavajući mu da će tu biti njegova nova kuća. Prošetajte novim krajem, obiđite dečija igrališta, park, popijte sokić u nekom lokalnom..

CEO TEKST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen