Samstag, 19. Dezember 2009

Šengenski zid pao u ponoć

Spremni za putovanje u Evropu

Šengenski zid pao u ponoć

Građanima Republike Srbije više nije potrebna viza kao uslov za putovanje u 25 članica Evropske unije, kao ni za putovanje u Island, Norvešku i Švajcarsku, koje nisu članice Evropske unije, ali jesu deo šengenskog prostora. Vize će i dalje biti potrebne za putovanja u Veliku Britaniju i Irsku, koje jesu članice Evropske unije, ali nisu deo šengenskog prostora.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić poručio je večeras, na svečanom ispraćaju za prvih 50 građana koji su 19. decembra krenuli iz Srbije u Evropsku uniju, da je ovo dan kada se snovi obistinjuju.
"Stupanje na snagu odluke EU o viznoj liberalizaciji jedan je od trenutaka kada se snovi obistinjuju. Večeras u Beogradu i svuda u Srbiji počinje luda, bela, šengenska noć i zato građani, biometrijske pasoše u ruke i vidimo se negde u Evropi", rekao je Đelić.

On je dodao da od Vlade Srbije sutra očekuje važne odluke o daljim koracima na putu ka EU i izrazio zadovoljstvo što će upravo u tom trenutku grupa građana Srbije biti u Briselu, u sedištu evropskih institucija.
"Sutra je Sveti Nikola, zaštitnik svih putnika, i neka nas zaštiti na ovom putu", poručio je Đelić, posle čega su učesnici projekta "Evropa za sve" prvi put krenuli u neku od država EU.

Ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da su „građani Srbije ukidanje viza čekali skoro dve decenije” i dodao da granice ne bi trebalo da dele ljude, već da ih spajaju.
On je dodao da je ovo naporan rezultat rada Vlade Srbije i dokaz da se ozbiljnim radom mogu postići i ciljevi.

KO MOŽE DA PUTUJE I NA KOLIKO
Za građane Republike Srbije koji imaju novi, biometrijski pasoš ukinute su vize za kratkoročna putovanja, u trajanju do ukupno 90 dana boravka u šengenskom prostoru, i to u periodu od 180 dana. Početak jednog bloka od 180 dana počinje da se računa sa prvim prelaskom šengenske granice. Nakon proteka 180 dana od dana prvog prelaska šengenske granice računa se novi period od 180 dana u okviru koga je ponovo moguće boraviti ukupno 90 dana.

KONTROLA IPAK POSTOJI
Granične službe država Evropske unije nastaviće da obavljaju odgovarajuću vrstu kontrole kada se radi i o državljanima Republike Srbije koji putuju u šengenske zemlje, koja pre svega ima za cilj da potvrdi da se u konkretnom slučaju zaista radi o nameri putovanja na kraći rok, a ne o nameri da se ostane u šengenskom prostoru duže od 90 dana.

AKO PUTUJETE AUTOMOBILOM
Ukoliko se putuje motornim vozilom, neophodno je posedovanje međunarodno validne vozačke dozvole i međunarodno validnog osiguranja. Ukoliko se upravlja tuđim vozilom, potrebno je takođe odgovarajuće ovlašćenje vlasnika vozila. Radi se o uobičajenim uslovima vezanim za odvijanje međunarodnog drumskog saobraćaja, koji nemaju veze sa ukidanjem viznog režima.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
Takođe, posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja nije uslov za putovanje, ali se svakako preporučuje njegovo pribavljanje, zbog lične bezbednosti u slučaju potrebe za medicinskom intervencijom tokom putovanja. Imajući to u vidu, najbolje je pre putovanja proveriti sa institucijom preko koje građani ostvaruju zdravstveno osiguranje, o svim uslovima i okolnostima za koje su zdravstveno osigurani.

PRAVILA KOJA VAŽE ZA GRAĐANE SA NOVIM PASOŠEM
Za građane koji poseduju novi, biometrijski pasoš ne postoje dodatni finansijski ili administrativni uslovi da bi mogli slobodno da putuju u šengenske zemlje. Međutim, i dalje su na snazi uobičajene mere granične kontrole na ulasku u šengenski prostor, koje inače primenjuju sve države, pa i Republika Srbija, a koje imaju za cilj da spreče prekogranični kriminal, ilegalne migracije i zaštitu javnog reda i mira.

GRAĐANI SA STARIM PASOŠEM
Vize neće biti potrebne građanima Republike Srbije koji poseduju novi, biometrijski pasoš, a građani koji imaju stari plavi pasoš i dalje su u obavezi da pribave vizu pre putovanja.

ŠTA ĆE VAS PITATI NA GRANICI
Granične službe od naših građana koji putuju može da traže da navedu krajnju destinaciju putovanja, da pokažu da li imaju dovoljno sredstava za putovanje, bilo u gotovini, bilo posedovanjem kreditnih kartica ili drugih sredstava plaćanja.

AKO PUTUJETE TURISTIČKI ILI POSLOVNO*
Ne postoji standardni iznos finansijskih sredstava po danu putovanja koji je potrebno posedovati, i u praksi zavisi od države do države. Ukoliko je, na primer, svrha putovanja turistička poseta, može se tražiti uvid u rezervaciju hotelskog ili drugog smeštaja. Ukoliko je razlog putovanja učešće na stručnom seminaru, može se tražiti uvid u pozivno pismo ili spisak registrovanih učesnika seminara, i tome slično.

AKO PUTUJETE KOD ROĐAKA*
Ukoliko se putuje u posetu srodnicima ili prijateljima koji već borave u šengenskom prostoru, nije potrebno imati formalno garantno pismo, ali svakako treba biti u mogućnosti da se tačno navedu podaci o licu kod koga se putuje, adresa na kojoj će se boraviti i slično. Pri tome se može pokazati odgovarajući dokument ukoliko se poseduje, poput pozivnog pisma, ili kopije putne ili druge isprave lica kod koga se putuje.
* Posedovanje ovih i sličnih dokumenata nije formalni uslov za ulazak u šengenski prostor, ali svakako može doprineti da se uobičajena granična kontrola obavi brže i jednostavnije

PRAVO GRANIČARA DA NE PROPUSTI PUTNIKA
Važno je naglasiti da granične službe država članica šengenskog prostora zadržavaju pravo da ne odobre ulazak u zemlju ukoliko procene da konkretno lice predstavlja pretnju javnom redu i miru, zdravlju ili unutrašnjoj bezbednosti, ili ako za konkretno lice postoji izdato upozorenje da im se ne odobrava ulazak. Ovo pravilo ostaje na snazi i nema veze za ukidanjem viznog režima.

SLAVLJE
Povodom vizne liberalizacije koja na snagu stupa 19. decembra, u Srbiji se organizuju manifestacije i promotivne ture do nekih od evropskih metropola. U okviru projekta “Evropa za sve” koji je Vlada Srbije pokrenula u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, 50 građana Srbije koji nikada do sada nisu putovali u zemlje EU otputovaće prvog dana bezviznog režima u Rim, Pariz, Berlin i Brisel. U Beogradu će se danas organizovati nekoliko manifestacija povodom sutrašnjeg ulaska naše zemlje na belu šengen listu. Zbog izuzetno hladnog vremena, veliki koncert koji je trebalo da se održi ispred Starog dvora je otkazan. Ipak, Jelena Tomašević, Marija Šerifović, Aleksandra Kovač, Bajaga, Sanja Ilić, Ana Stanić i najverovatnije Vlado Georgijev će nastupiti u sali Starog dvora, a obezbeđen je i TV prenos na RTS. Istim povodom, grupa mladih ljudi u Srbiji pokreće 31. decembra specijalan “Vajt Šengen” brzi voz i organizuje doček Nove godine putovanjem u Mađarsku. Mesto održavanja zabave je voz koji će biti posebno prilagođen za tu priliku.Promotivna putovanja organizuju i brojne turističke agencije. Jedan od najzanimljivijih organizuje agencije „Lasta turizam“, akcija se zove „Popijte prvu jutarnju kafu u Evropi“ po promotivnoj ceni od 3.699 dinara, a putnici do poslednjeg momenta neće znati u kom će od evropskih gradova popiti „prvu jutarnju kafu“.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen