Freitag, 4. Dezember 2009

Sjenica.com - INVESTICIJA VREDNA 700 MILIONA EVRA

INVESTICIJA VREDNA 700 MILIONA EVRA

Izgradnja Termoelektrane u Štavlju, obezbedila bi održivi razvoj Peštera, ocenili su predstavnici nadležnog Ministarstva i Kompanije Resavica, prilikom posete Sjenici. Za to postoji saglasnost lokalne vlasti u Sjenici, a zainteresovani strateški partner u projektu koji se procenjuje na 700 miliona evra, je češki Energetsko privredni fond. Kako saznajemo, sa njima bi do kraja godine trebalo da bude potpisan Protokol o saradnji, koji, kako kažu, nije obavezujući, ali koji definiše smernice za buduću realizaciju. Šanse da Termoelektrana bude izgrađena u Štavlju u narednih deset godina, procenjuju se na preko 50 odsto.

''Češki Energetsko privredni fond već dugi niz godina ulaže u takve objekte u Češkoj. Mislim da smo ih uverili da je ležište uglja u Štavlju takvo da može da proizvodi ugalj u količini od 1,7 miliona tona godišnje. I država Srbija je zainteresovana da se napravi strateško partnerstvo sa investitorom koji bi uložio taj novac. Država bi uložila svoja prava na ležište uglja i zemljište. Takav projekat bi obezbedio opstanak Rudnika uglja u Štavlju, koji sada posluje pod subvencijama države, ali ulaskom u Evropsku uniju, državne subvencije za takva preduzeća će morati da se smanje'', rekao je u izjavi za medije, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, Radivoje Milanović. Na pitanje šta bi konkretno dobila opština Sjenica izgradnjom Termoelektrane i koliko bi to bilo opasno u smislu zagađenja, još uvek čiste prirodne sredine, Milanović je odgovorio da ne postoji opasnost od zagađenja, jer bi Termoelektrana bila izgrađena u skladu sa svim energetskim i ekološkim propisima, a da bi sama opština u tom slučaju dobila mnogo.

''Trećina ukupne investicije došla bi u privredna preduzeća iz Sjenice i okoline, jer sigurno ne bi Česi došli ovde i radili građevinske radove. Tu su i nova radna mesta i to će sigurno značiti priliv novca, jer možete da zamislite da ovde imate oko hiljadu ljudi zaposlenih, kojima bi plate bile između 700 i 800 evra. Samo od eksploatacije uglja na godišnjem nivou to bi, po sadašnjoj renti, omogućilo opštini Sjenica zaradu od 200 hiljada evra. Po mom mišljenju, sve ovo bi iniciralo i razvoj poljoprivrede a i ostalih grana, uz najavljenu mogućnost da će ovuda proći i auto-put'', rekao je državni sekretar Milanović, koji je procenio da su realne šanse da Termoelktrana bude izgrađena u narednih deset godina, preko 50 odsto.

''Uveren sam da je najveća investicija na Pešteru, potpuno realan projekat. Ne zato što je to moj lični stav, već zato što su, na osnovu međunarodnih studija, koje je finansirala Evropska agencija za obnovu i razvoj, svi inostrani partneri iz energetske oblasti pozitivno ocenili takav projekat'', rekao je direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica, u okviru kojeg posluje Rudnik uglja u Štavlju, mr Zlatko Dragosavljević. On je podsetio da se rezerve uglja u Štavlju procenjuju na 200 miliona tona i da je već izrađena Studija opravdanosti za izgradnju Termoelektrane od 320 megavata.

VEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen