Mittwoch, 2. Dezember 2009

Turbofolk - politički problem

Turbofolk - politički problem

Gradska vlast u Zadru zbog otvaranja narodnjačkog kluba u Tržnom centru i "cajki" ima politički problem, tvrdi gradonačelnik Zvonimir Vrančić
"Ta vrsta muzike ima političku konotaciju, jer je bila dio osmišljene politike odnarođivanja Hrvata i proterivanja hrvatske kulture. Srpski imperijalizam je zatiranjem hrvatskog jezika na radiju i 'cajkama' prodirao na Zapad" , tvrdi Vrančić.
Grafiti s natpisom "Ulica žrtava turbofolka", potpisani sa "TZ '65'", što je oznaka navijačke grupe Tornado Zadar, osvanuli su prošle nedelje na mnogim fasadama oko tržnog centra u kome je u oktobru otvoren Narodnjački klub Skiper.
Velika halabuka se digla i uoči samog otvaranja kluba, kad je pevala turbofolk pevačica Tina Ivanović.
Ljubitelje turbofolka u Zadru nisu omele Internet rasprave niti peticija protiv narodnjaka, koju je preko Interneta potpisalo više od 10.000 ljudi.
Na samom otvaranju, klub je bio prepun, a oko 200 ljudi nije moglo ući zbog velike gužve. Zbog najavljenih protesta i mogućih nereda, otvaranje Skipera obezbeđivalo je desetak policajaca i desetak redara, a sve je prošlo bez incidenata.
Vrančić je objasnio da grad ne može zabraniti niti zatvoriti nikakav lokal koji radi s urednim dozvolama i u kome se ne narušava javni red i mir, bez obzira na to koliko mu je lično to što se dešava u "Skiperu" nesimpatično, ali je naglasio da su mu se "javljali mnogi građani ukazujući na problem preglasne muzike iz tog lokala".
On je upozorio da, kada su građani nezadovoljni, gradska vlast ima politički problem.
"Grad nema ovlašćenje za izdavanje dozvola te vrste, tako da ja nisam imao šta da dozvolim ili ne dozvolim. Ali građani ne znaju birokratske šeme o tome ko je za šta nadležan, a gradska je uprava odgovorna za sve što se u gradu događa i ne sme se oglušiti na primedbe i proteste građana, već naći put za rešenje. Grad Zadar svojim autoritetom mora uticati na nadležne institucije da se problem reši", naglasio je Vrančić.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen