Freitag, 11. Dezember 2009

Ukinute vize, ali ne i granice

Ukinute vize, ali ne i granice (YouTube video)

Beograd -- EU je ukinula vize, ali ne i uobičajne granične propise, rekao je za B92 šef Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije MUP-a Srbije Dražen Maravić.

Odlukom ministara EU, građani Srbije stavljeni su na takozvanu "belu šengensku listu", a u javnosti se debatuje o tome da li odluka o ukidanju viza zaista i znači da će se od 19. decembra putovati samo sa pasošem. Maravić kaže da je za putovanje u zemlje potpisnice šengenskog sporazuma potrebno pre svega racionalno razmišljanje.

On objašnjava da bi graničari zemalja za koje nam od 19. decembra ne trebaju vize trebalo da državljane Srbije tretiraju isto kao bilo kog državljanina Kanade, Japana ili SAD.

"Ono što mora da se ima je pasoš, crveni biometrijski pasoš, putna isprava Republike Srbije, to je ono što mora da se ima, ostalo zavisi od okolnosti", rekao je on.

"Ako se putuje kolima, naravno, morate imati međunarodnu vozačku dozvolu i međunarodno osiguranje itd. Što se tiče ovih drugih dokumenata, granična policija ima pravo da vas pita za razloge putovanja i krajnju destinaciju kao što je imala i ranije, kao što je bilo i dok su postojale vize, postojanje vize nije bila garancija da ćete ući u zemlju", kaže Maravić.

Možete pogledati gostovanje Dražena Maravića u vestima B92.



CEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen