Mittwoch, 30. Dezember 2009

Nemci grade fabriku za preradu smeca

Ova firma specijalizovana za prikupljanje, preradu i odlaganje smeća sa gradonačelnicima Kraljeva Ljubišom Simovićem i Novog Pazara Mehom Mahmutovićem potpisala je memorandum koji predviđa da na prostoru sadašnje deponije u Kraljevu „Medsorg“ podigne postrojenje u kome bi se po najsavremenijim tehnologijama prerađivao otpad iz ova dva grada, ali i Raške, Ušća, pa čak i gradova poput Vrnjačke Banje i Kruševca.

- Radi se o tehnologiji koju u Evropi možete videti samo u postrojenjima „Medsorga“, koji ne radi u zemljama trećeg sveta, već isključivo u zemljama Evropske unije, što nas je i opredelilo da krenemo u pregovore sa njima - kaže Verica Milanović, direktorka kraljevačke „Gradske čistoće“.

Po onome što memorandum predviđa, a o čemu će se govoriti opširnije već u prvoj sedmici januara kada predstavnici „Medsorga“ dolaze u Srbiju, Nemci su prihvatili da potpuno revitalizuju postojeće deponije u Kraljevu i Novom Pazaru, a potom da u Pazaru naprave prolazni sabirni centar odakle bi se specijalnim vagonima smeće transportovalo u reciklažni centar u Kraljevu. Za to će biti obnovljena pruga do Raške i dodat krak do novopazarske distributivne deponije.
- Otpad će iz Novog Pazara stizati specijalnim vagonima što će omogućiti da tamošnji žitelji ne osete drastičnu promenu u ceni odnošenja smeća. Uz novu prugu tako ćemo dobiti i mogućnost da sa obala Ibra i njegovih pritoka uklonimo glavne zagađivače - kaže direktorka „Čistoće“.

Tehnologija koja je predstavljena Kraljevčanima i Novopazarcima podrazumeva izdvajanje svega nerazgradljivog i obnovljivog iz otpada, a iz ostatka izvlačenje što električne, što toplotne energije.

- Prve procene nemačkih partnera su da iz otpada koji mogu da stvore samo žitelji Novog Pazara i Kraljeva mogu da izvuku između 12 i 15 megavata energije, što je recimo ekvivalent dve potencijalne elektrane na Ibru - kaže Milanovićeva.
Ugovor je, inače, u odnosu na ponude drugih evropskih kompanija koje su tražile i do 70 odsto udela više no povoljan za Srbiju, jer bi naši gradovi u budućoj firmi upravljali sa 51 odsto akcija. Prevagu bi imali i u Upravnom odboru, a sporazum bi bio potpisan na 25 godina sa mogućnošću produženja.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen