Donnerstag, 10. Dezember 2009

Pitanja o putovanju bez viza... VAZNO,VAZNO,VAZNO!!!!!!

Pitanja o putovanju bez viza... VAZNO,VAZNO,VAZNO!!!!!!

Beograd -- Od 19. decembra za sve koji imaju novi, biometrijski pasoš ne postoje nikakav dodatni finansijski ili administrativni uslovi za putovanje po zemljama EU.

Kako objašnjavaju u MUP-u Srbije i vladinoj kancelariji za evrointegracije, granična policija može u okviru uobičajenijh mera kontrole, koje inače primenjuju sve države pa i Srbija, tražiti da građani navedu gde i kod koga putuju, ime hotela i sl. Svrha toga je da se dobiju garancije bezebnog i legalnog boravka i spreči prekogranični kriminal i ilegalne migracije.

Novi crveni pasoš sasvim je dovoljan da se od 19. decembra, kada na snagu stupa odluka o ukidanju viza, slobodno uđe u zemlje Evrospke unije.

Ono što bi granična policija na primer u Mađarskoj, koji je prvi i jedini ulaz u šengen zonu, jer sve do Velike Britanije granica više nema, mogla da vas pita je gde i kod koga putujete, ime hotela i slične stvari koje su i do sada postavljale službenici ne samo prilikom ulaska u evropske zemlje nego i domaći graničari.

Šefica vladine kancelarije za EU integracije Milica Delević naglašava da tu nema nikakvih novih zahteva.

"Postoji mogućnost da granična policija u trenutku ulaska pita građane koji dolaze iz Srbije, baš kao i građane koji dolaze iz bilo koje treće zemlje za koje važi isti režim, znači građane Hrvatske koji koriste ovu mogućnost od, čini mi se 1998. godine, ili građane Makedonije i Crne Gore koji su sa nama dobili beli šengen, nešto što potvrđuje da oni idu u turustičku posetu a ne u duži boravak u zemlje belog šengena", objašnjava Delevićeva.

"Znači nije u pitanju ništa što naša granična...

CELA VEST OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen