Freitag, 18. Dezember 2009

Razbojnicu skinuli, pretukli i zapalili!

Razbojnicu skinuli, pretukli i zapalili!

Alehandra Maria Tores bila je član naoružane bande koja je pokušala da opljačka putnike u autobusu u Gvatemali, glavnom gradu centralno-američke države Gvatemale. Dok je bežala sa mesta zločina ljuti građani su je stigli, tukli, polili benzinom i zapalili.



Očajna Tores bila jedna od četvoro pljačkaša, ali samo je ona uhvaćena. Njeni 'muški' prijatelji su uspeli da pobegnu građanima, ali ne i policiji.

Gola do pojasa, uhvaćena razbojnica molila je da joj oproste, ali razljućena masa okupljenih građana ju je linčovala na sred ulice.

I dok je nesretna razbojnica pokušavala da pobegne građani su je polili benzinom i zapalili. Policija koja se nešto kasnije našla na licu mesta uspela je da ugasi vatru i spase Tores.

Ovakva 'praksa' je uobičajena još od građanskog rata 1960-1996, kada su građanske patrole često na sred ulice ubijali levičarske pobunjenike, uglavnom seljake, u genocidu koji je bio "sponzorisan" od strane države. Ubijeno je oko 200 hiljada ljudi.

Slično slučaju u Gvatemali, surove scene snimljene su u nedavno u jednom somalskom selu, čiji su stanovnici kamenovali muškarca jer je počinio preljubu.



Linčovanja su vrlo učestala u Gvatemali. Samo prošle godine, više od 250 ljudi je linčovano, a najmanje 40 ih je ubijeno. Kriminalci su česte mete, ali ni drugi nisu bili pošteđeni "besa naroda". Poslednji takav primer je napad na sudiju koji je, po mišljenju građana, dosudio preblagu kaznu za silovanje.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen