Donnerstag, 10. Dezember 2009

SAVETI: Najlepsi mirisi: hleb, posteljina, trava...

Najlepsi mirisi: hleb, posteljina, trava...
Miris sveže ispečenog hleba je prvi na listi dvadeset najlepših mirisa, a odmah zatim slede miris čiste posteljine i tek pokošene trave, pokazalo je istraživanje.

Takođe, Britancima je omiljen i miris nacionalnog specijaliteta od ribe i pečenih kropirića, čuveni "fish and chips", kao i sveže samlevene kafe i vazduha posle kiše.




Kada je reč o najneprijatnijim mirisima na samom vrhu su smrad od povraćanja, znoja i javnih toaleta. Osećaj mučnine izazivaju, takođe, i smrad nogu, opušaka od cigareta, kontejnera i mokre pseće dlake.

Miris utiče na raspoloženje
Istraživanje, koje je na uzorku od 4.000 osoba sproveo sajt Market Research, Market Research Companies, Online Market Research: OnePoll, pokazalo je da žene poklanjaju veliku pažnju mirisima. Njih 90 odsto smatra da mirisi mogu da utiču na raspoloženje.
- Miris je oduvek imao značajnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Kud god da krenemo, okruženi smo različitim mirisima od kojih su neki prijatni, a drugi neprijatni - kaže Stiven Veler, predstavnik Međunarodnog udruženja proizvođača parfema..

Veza sa pamćenjem
Psiholog dr Pamela Dolton objasnila je da ljudi različito reaguju na mirise koji imaju snagu da podstaknu nostalgiju za prošlim vremenima.
- Veza između mirisa i pamćenja je snažna, a pojedinci različito reaguju na mirise u zavisnosti od svog karaktera.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da mirisi usrećuju 92 odsto žena i 80 odsto muškaraca. Ali, dok žene kažu da im mirisi vraćaju osmeh na licu jer ih podsećaju na voljenu osobu, kao miris afteršejva na primer, muškarci više vole mirise koji kod njih izazivaju osećaj uzbuđenja.
Iznenađujuće je da je većina muškaraca (94 odsto) izjavila da im je jako važno kako im kuća miriše.
Međutim, dve trećine ispitanika, pogotovu muškarci, ne bi nikada reklo prijatelju ili kolegi na poslu da smrdi.

Deset najlepših mirisa:
1. Sveže pečeni hleb
2. Čista posteljina
3. Sveže pokošena trava
4. Sveže cveće
5. Sveže samlevena kafa
6. Svež vazduh posle kiše
7. Miris vanile
8. Miris čokolade
9. Pržena riba i krompirići
10. Pržena slanina



VEST PREUZETA OVDE

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen